Състав на Специализирания наказателен съд разреши подсъдимият Ветко Арабаджиев да бъде преместен от болница "Доверие" в болница "Софиямед". Това стана ясно по време на днешното разпоредително съдебно заседание по делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви.

Освен тях двамата по делото са подсъдими Петьо Стойков, Елена Караянева, Ромелия Кирилова, Станислав Серафимов, Вълчо Арабаджиев и Фиданка Стойчева са предадени на съд по обвинение за участие в ръководство на престъпна група.

Целта на разрешението на магистратите е да бъде извършен ядрено-магнитен резонанс на Ветко Арабаджиев.

Ветко Арабаджиев остава в ареста

Ветко Арабаджиев остава в ареста

Според съда има опасност той да се укрие

По време на днешното съдебно заседание съдът не прие да бъде да разгледан гражданският иск по делото, предявен от министъра на финансите с аргумент, че ще доведе и до затрудняване на наказателното производство.

От своя страна защитата настоя от магистратите да приемат всички писмени доказателства, касаещи произнасяния на испанските власти. Магистратите уважиха искането на адвокатите за два броя удостоверения за адресите на подсъдимите, резултати от микробиологични изследвания и останалите писмени доказателства, касаещи произнасяния на испанските власти.

Маринела Арабаджиева остава в ареста

Маринела Арабаджиева остава в ареста

Това потвърди съдът на закрито заседание

Припомняме, Ветко и Маринела Арабаджиеви са обвинени и в това, че умишлено склонили представляващи търговски дружества да не плащат данъчни задължения в особено големи размери - при воденето на счетоводството да използват документи с невярно съдържание, да потвърждават неистина в подадени данъчни декларации и да приспадат неследващ се данъчен кредит.

Това е ставало най-често като дружествата са декларирали и осчетоводявали доставки от фирми от типа "липсващ търговец". След това придобитите чрез данъчните измами средства били изпирани с редица транзакции, които е трябвало да скрият произхода им.

За пране на пари обвинение е повдигнато и на сина на Арабаджиеви - Вълчо, в съучастие с родителите му и двама от участниците в групата.

КПКОНПИ иска имоти и ролс-ройса на Арабаджиеви

КПКОНПИ иска имоти и ролс-ройса на Арабаджиеви

Искът е за обща стойност от 379 444 968 лв.

Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела бяха арестувани в началото на март 2019 г. в градчето Кабрера де Мар край Барселона. Месеци наред те бяха издирвани с европейска заповед за арест, след като през август месец им бяха повдигнати обвинения.

В София беше задържан и синът им Вълчо, който също е обвинен. Той излезе от ареста срещу половин милион лева гаранция.

През октомври КПКОНПИ запорира имущество за над 310 милиона лева на семейство Арабаджиеви.