Искат да се отнеме имущество на Ветко и Маринела Арабаджиеви и свързани с тях юридически лица на обща стойност 379 444 968 лв.

Искът е формиран от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и е внесен в Софийския градски съд (СГС)

Вълчо и Маринела Арабаджиеви са обвинени от прокуратурата на Република България в участие в организирана престъпна група за финансови престъпления.

От комисията съобщиха и че са образували производства срещу бивш шеф на БНР, шефа на НСО, общински съветници от Пазарджик, главният архитект на Благоевград, зам.-кмет на Сливен и ректора на ИУ - Варна.

Комисията претендира апартамент в центъра на София с две паркоместа и склад и парцел с двуетажна сграда в строеж в кв. "Бояна". Имотите са на обща стойност 5 750 000 лв.

Също така комисията иска отнемане на два луксозни автомобила - "Ролс Ройс Фантом" и "Рейндж Роувър" за 401 250 лв.

В иска е включена и левовата равностойност на намерени парични средства в различни валути, равняваща се на на 2 295 806.54 лв.

КПКОНПИ иска от СГС отнемане и на дружествени дялове и акции, които са обезпечени с възбрана върху хотелски комплекс в София, три хотелски комплекса в курорта "Елените" и един в Свети Влас.

Припомняме, че през октомври месец Антикорупционната комисия внесе в СГС иск за отнемане на имущество на обща стойност 6 815 744.58 лв. и срещу сина им Вълчо. В сумата са включени и намерените налични 2 295 806.54 лв. в различни валути.

Запорираха имущество за над 310 млн. лв. на Арабаджиеви

Запорираха имущество за над 310 млн. лв. на Арабаджиеви

Искането е от Антикорупционната комисия

На заседанието на КПКОНПИ бяха взети общо 13 решения за внасяне на искове в СГС и в окръжните съдилища в Благоевград, Бургас, Варна, Перник, Плевен и Русе за отнемане на имущество на обща стойност 384 120 283.88 лв.

Проверките срещу тринадесетте лица са започнати след получени уведомления от прокуратурата за привличането им в качеството на обвиняеми за извършени престъпления - държане на високорискови наркотични вещества с цел разпространение, включително и в организирана престъпна група, трафик на хора, имотна измама и финансови престъпления.

Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела бяха арестувани в началото на март 2019 г. в градчето Кабрера де Мар край Барселона. Месеци наред те бяха издирвани с европейска заповед за арест, след като през август месец им бяха повдигнати обвинения. В София беше задържан и синът им Вълчо, който също е обвинен. Той излезе от ареста срещу половин милион лева гаранция.