Служебното правителство одобри на днешното си заседание одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт. Целта е да се засили на ролята на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) за превенция и противодействие на корупцията в съдебната власт. Промените са в изпълнение и на Националния план за възстановяване и устойчивост на България, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет.

С измененията в Закона за съдебната власт се въвежда правомощие в едномесечен срок от влизането в сила на закона двете колегии на Висшия съдебен съвет (ВСС) поотделно да приемат Кодекс за етично поведение на българските съдии и Кодекс за етично поведение на българските прокурори и следователи. Пленумът на ВСС ще ги одобрява по предложение на съответната колегия.

Предвиждат се и допълнения във връзка с действащи правомощия на ИВСС: ежегодно да обобщава добрите и лошите практики по спазването на етичните правила, във връзка с правомощието да извършва проверки за почтеност и конфликт на интереси на съдии, прокурори и следователи, на имуществените им декларации, както и за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, и такива, свързани с нарушаване на независимостта на магистратите. С промените ИВСС ще предоставя обобщената информация на колегиите на ВСС и въз основа и на този преглед ще може да прави предложения за изменение и допълнение на кодексите за етично поведение.

МС редактира закона за контрол на главния прокурор, а Зарков регистрира всички обещания

МС редактира закона за контрол на главния прокурор, а Зарков регистрира всички обещания

Тези промени не изчерпват съдебната реформа

Във връзка с правомощието на ИВСС да анализира и обобщава делата, по които има влязъл в сила съдебен акт, както и приключилите преписки и дела на прокурорите и следователите, се предвижда да бъде въведена на процедура за редовно отчитане и публикуване на резултатите от анализа и обобщението на приключените дела, както и да бъде приет образец за докладване на приключилите дела в законоустановените срокове след съгласуване с ВСС.

Като отделно правомощие на Инспектората е изведено организирането и провеждането на антикорупционни обучения, обучения за укрепване на почтеността и независимостта на съдиите, прокурорите и следователите и конфликт на интереси. Обучителната дейност на ИВСС се предвижда да се извършва независимо от обученията, провеждани от Националния институт на правосъдието.

ВСС докладва на ЕК за напредъка ни с върховенството на закона

ВСС докладва на ЕК за напредъка ни с върховенството на закона

От Висшия съдебен съвет представиха свършеното по доклада, който трябва да е готов през юни 2023 г.