Министерски съвет прие редактираните проекти за промени в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс, които предвиждат съдия от Върховния касационен съд, както и главен съдия от административен или окръжен съд да разследват главния прокурор, като въпросният магистрат ще бъде назначаван за прокурор във Върховната касационна прокуратура, като преди това бъде избран на случаен принцип. Това обяви след заседанието на Министерски съвет правосъдният министър Крум Зарков.

Именно пропуски в Закона за съдебната власт в частта за контрола над главния прокурор и съмнения за противоконституционност на дадени текстове накара ГЕРБ да не подкрепят нормативните промени в предишното 48-о Народно събрание. След излизането на втория пакет санкции от САЩ по закона "Магнитски" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов нареди на съпартийците си да подкрепят законопроекта на Крум Зарков в бъдещото Народно събрание. Непосредствено след промяната на позицията на ГЕРБ самият Зарков пък обяви, че министерството му работи по промени в законопроекта, които да адресират именно въпросните съмнения на експертите.

"Това е законопроектът, с който България ще може да отговори на европейските стандарти, не на последно място на осъдителното срещу България решение на Европейския съд по правата на човека по делото "Колеви". Този законопроект ще свали от гърба ни над 80 осъдителни решения срещу страната. Той има и силно символно значение", подчерта Зарков.

Не стана ясно обаче какви конкретно промени са направени в проектозакона.

"Приветствам, запомням и регистрирам всички дадени обещания, както всеки български гражданин по време на избори. Те са толкова, ако не и по-важни от един подписан документ, дотолкова, доколкото те са дадени пред целия народ. ГЕРБ дадоха такова обещание, другите партии също са се изказвали по темата, надявам се да спазват обещанията си. Що се отнася до промените - направили сме правно-технически промени, но законопроектът в основната си цел и философия е такъв, какъвто бе предложен миналия път", уклончив бе на въпрос на News.bg Зарков.

Министърът подчерта - тези промени не изчерпват съдебната реформа, но са изключително важна част от нея. Изрази и надежда те да бъдат приети от следващото 49-о Народно събрание.