Ще разследват депутата Георги Михайлов и за данъчно престъпление. Това заяви на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Финансова инспекция на "СБАЛХЗ" ЕАД показва, че много търговски дружества са доставяли значителен обем от медикаменти, въпреки че е налице презапасяване с лекарства. За лекарствен препарат за онкологични заболявания става ясно, че са изплащани парични средства в размер на 164 хиляди лева, без да е налице законно основание, подчерта Арнаудова. Медикаментите са били заприходени и по документи, но не са постъпвали в болничната аптека. Установява се свръхзадлъжнялостта на болницата. Парите са отивали по сметка на фирмата, уточни още Арнаудова.

Агенцията за държавна финансова инспекция е затруднена от хаоса в документацията. Прокуратурата очаква периодът на извършване на престъпленията и обемът на сумите да се разшири.

Цацаров иска повторно имунитета на депутат от БСП

Цацаров иска повторно имунитета на депутат от БСП

Причината е извършени данъчни престъпления от Георги Михайлов

"След като този човек си е позволил за една от годините въобще да не декларира доходи от лихви, напълно възможно е и през 2013 и 2014 година да е спестил някои обстоятелства", каза още Арнаудова. Напълно е възможно по думите й да се стигне до извода, че престъпленията водят към корупционни практики. Щом прокуратурата получи разрешение за разследване в по-голям период, ще се стигне и до информация за произхода на парите, убеден е прокурорът.

През ноември главният прокурор Сотир Цацаров поиска снемане на имунитета на депутата от БСП Георги Михайлов заради безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в местното му на изпълнителен директор на "СБАЛХЗ" ЕАД. След като самият Михайлов доброволно се съгласи имунитетът му да бъде отнет, започнаха действия по събирането на доказателства, но се е стигнало до искане за разкриване на данъчноосигурителна информация, както и на банкова тайна.

В хора на разследването се установява и друго престъпление на народния представител - получаване на финансови средства от търговско дружество. За 2016 година депутатът не е декларирал 44 000 лева, които е получил като лихви от дружеството, на което през 2013 г. е предоставил заем в размер на 200 000 евро.

Цацаров поиска имунитета на Марешки, Йончева и още 4 депутати
Обновена

Цацаров поиска имунитета на Марешки, Йончева и още 4 депутати

Социалистът Георги Михайлов дава имунитета си