Главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Народното събрание повторно снемане на имунитета на народния представител Георги Михайлов, съобщиха от държавното обвинение.

Причината е за безстопанственост и сключване на неизгодни сделки в качеството му на изпълнителен директор на "СБАЛХ"ЕАД.

На 9 ноември миналата година Михайлов е дал съгласието си за започване на разследване срещу него. Три дни по-късно Софийската градска прокуратура е образувала наказателно производство срещу него, на 22 ноември главният прокурор възложил разследването да се проведе от Национална следствена служба.

От прокуратурата съобщават още, че на 26 юни Георги Михайлов е привлечен като обвиняем за безстопанственост и му е наложена мярка "парична гаранция" в размер на 15 000 лв.

Цацаров поиска имунитета на Марешки, Йончева и още 4 депутати
Обновена

Цацаров поиска имунитета на Марешки, Йончева и още 4 депутати

Социалистът Георги Михайлов дава имунитета си

Михайлов е обвиняем за това, че в периода от 31 юли 2015 г. - до 18 април 2017 г. като длъжностно лице - изпълнителен директор на "Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания" /"СБАЛХЗ"/ ЕАД, не е положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество и за възложената му работа, от което са последвали значителни щети за предприятието в размер на 164 106 лв., като престъплението е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.

Народният представител е извършил парични плащания без правно основание в полза на дружеството "Екофарм" ЕООД в общ размер на 164 106 лв., въз основа на две фактури, издадени след изтичане срока на договора с "Екофарм" ЕООД.

Разследването по случая продължава и се събират доказателства и за други престъпни деяния против стопанството.

По време на разследването са събрани доказателства и за извършено от Георги Михайлов данъчно престъпление. Те са дали основание на наблюдаващия прокурор при СГП да приеме, че са достатъчни за привличане на Георги Михайлов към наказателна отговорност.

Разследват депутата Георги Михайлов и за данъчно престъпление

Разследват депутата Георги Михайлов и за данъчно престъпление

По-рано днес Цацаров поиска повторно имунитета на социалиста

Главният прокурор повторно е сезирал Народното събрание за даване на разрешение за разследване на Георги Михайлов за извършено данъчно престъпление, тъй като даденото от него писмено съгласие не включва разследването и привличането към наказателна отговорност за извършено от него престъпление.

Повторното сезира на Народното събрание се налага заради статута на Георги Михайлов на народен представител.