От Върховната административна прокуратура сезираха Спецпрокуратурата след медийни публикации за небостъргача I Tower, където трябва да се помещава хотел от международната верига Marriott в центъра на София, съобщиха от прокуратурата.

На 9 юли 2020 г. началникът на ДНСК е издал две заповеди за спиране на строежите на двете сгради, от които се състои небостъргача.

Ден преди да бъде спрян строежа, той е съгласуван с министъра на културата Боил Банов. Това е причината от прокуратурата да разследват министър Банов, тъй като строежът на бъдещия хотел е до сграда, паметник на културата, каза по-рано главният прокурор Иван Гешев пред Нова телевизия. 

Собственикът на I Tower отрича връзка с Васил Божков

Собственикът на I Tower отрича връзка с Васил Божков

Всички необходими разрешителни са валидни

Забраната за продължаване на строежа идва след като от ВАП възложиха на Дирекция национален строителен контрол (ДНСК) да провери законността на строежа на небостъргача.

От ДНСК изпратили на ВАП резултатите от проверката, извършена на място и по документи, за строежа на двете сгради. Нарушението е, че не е съгласуван инвестиционният проект във фаза технически проект за строителството над кота ≠ 0,00 с Министерство на културата. Това е изискване според Закона за културното наследство (ЗКН).

Ден преди да бъде спрян строежът - на 08 юли 2020 г. министърът на културата Боил Банов е съгласувал проекта, по молба на заинтересованата страна. Според прокуратурата това е станало в грубо нарушение на разпоредбите на Закона за културното наследство.

Прокуратурата иска ДНСК да провери небостъргача I Tower в центъра на София

Прокуратурата иска ДНСК да провери небостъргача I Tower в центъра на София

Категориите строежи се определят по ЗУТ, цитират от прокуратурата

На следващия ден след като министър Банов е съгласувал проекта - на 9 юли същата заинтересована страна е поискала от ДНСК да не се издава заповед за спиране на строителството.

Това е причината върховната прокуратура да сезира Специализирана прокуратура за извършено престъпление. Прокуратурата предлага на главния архитект на София дали да спре строежа.