Разследват петима българи по три досъдебни производства за трафик на мигранти от Афганистан, съобщиха от прокуратурата. Делата са в Ивайловград, където се разследват четирима мъже и една жена, български граждани, за незаконно подпомагане на 16 афганистанци. Осем от младите мъже са момчета на възраст между 13 г. и 18 г.

От Районна прокуратура-Ивайловград привлякоха като обвиняема 36-годишната Б.А. за това, че на 17 септември 2019 г., в района на местността Колибар чешма, Ивайловград, помогнала на трима афганистанци с лека кола "Рено Клио", със софийска регистрация, да преминат незаконно през България.

По второто досъдебно производство обвиняеми са М.Т., на 24 г., и Б.И., на 26 г., за това, че на 17 септември 2019 г., в землището на Пенсионерска чешма, Ивайловградско, незаконно извозили седем афганистанци с лека кола "Фиат Пунто", със софийска регистрация.

По третото досъдебно производство обвиняеми са Р.Т., на 29 г., и С. К., на 31 г. В същия ден - 17 септември 2019 г., в местността Дупката, Ивайловград те извозили шестима граждани на Република Афганистан с лека кола "Фолксваген Поло".

Афганистанците са влезли незаконно от Република Гърция в Република България на 14 септември 2019 г., през "зелена" граница, в района на село в община Ивайловград. Те се придвижвали през гористи местности. На 17 септември 2019 г., стигнали в близост до разклона за село Покрован, община Ивайловград.

Там били качени на трите автомобила, в които били петимата обвиняеми. Афганистанците искали да стигнат до Република Франция.

Петимата обвиняеми са арестувани от граничари в района на Ивайловград. Афганистанските граждани са обяснили, че платили на каналджии в град Истанбул, Турция, средно по 3 000 евро, за да стигнат до Сърбия. След това трябвало да дадат още по толкова пари, за да отидат до Франция.

Всички мигранти са били без документи за самоличност. Само пълнолетните мигранти (осем от заловените 16) са с образувани бързи производства за преминаване през границата на страната без разрешение на надлежните органи. Те са настанени в Миграционен център у нас.