Срещу петима служители на МВР са започнати дисциплинарни производства, съобщават от пресцентъра на вътрешното министерство.

От там посочват, че трима от тях са пътни полицаи във Варна, един е служител на четвърти полицейски участък-ОДМВР-Бургас, а петият в РУМВР-Павликени, Великотърновско.

Те са освободени от работа със заповеди на директорите на областните дирекции.

От МВР допълват, че полицаят от Бургас е участвал в схема за крадени коли и връщането им на собствениците срещу откуп.

Повдигнато му е обвинение по чл. 346, ал.2, т. 3 от НК, който се отнася до "противозаконното отнемане на чуждо моторно превозно средство". Предвиденото наказание според закона е лишаване от свобода от една до осем години.

Срещу полицая е взета мярка за неотклонение "парична гаранция".

От МВР посочват, че в края на февруари тази година в дирекция "Вътрешна сигурност" са постъпили сигнали от граждани за корупционно поведение на тримата пътни полицаи от районното управление във Варна.

След проверка, престъпленията на тримата са документирани. На варненските полицаи са повдигнати обвинения по чл. 301, ал. 1 от НК, който разглежда престъпления, свързани със взимането на подкуп от длъжностни лица. Наказанието е лишаване от свобода до шест години и глоба до пет хиляди лева.

На тримата също е наложена мярка за неотклонение "парична гаранция".

Що се отнася до третия полицейски служител, този от РУ-Павликени, от МВР съобщават, че след обиск в дома му са открити незаконно притежавани боеприпаси.

В къщата-близнак на брат му, регистриран за разпространение на дрога, полицаите са намерили и две самоделни пушки и голямо количество наркотични вещества.

На служителя също е повдигнато обвинение.