Районната прокуратура в Казанлък разследва обстоятелствата по досъдебно производство, образувано за унищожаване на фонтан, собственост на община Казанлък.

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че полицията в Казанлък е задържала ученик за вандализъм. Видеозапис от охранителна камера освидетелства как ученикът се качва върху 3-метров шадраван в центъра на града. Младежът се опитва да извади най-горната част на шадравана, но не успява. Съоръжението поддава и ученикът пада на земята с цялата конструкция.

Задържаха ученик за вандализъм в Казанлък

Задържаха ученик за вандализъм в Казанлък

Счупил шадраван за 3 000 лв.

От дописката по досъдебното производство по случая стана ясно още, че деянието е станало около 4 часа сутринта на 27 януари, събота. Тогава група от 6 лица на възраст от между 17 и 18 години се прибирали от дискотека и преминали през парк в центъра на града.

18-годишният А. А., който е задържан от органите, решил да се качи на върха на фонтана, на около 2 метра височина. Там бил поставен бетонен орнамент, който А. А. се опитал чрез дърпане да извади. След като го издърпал, заедно с орнамента, А. А. загубил равновесие и паднал на земята върху основата на фонтана. Цялата конструкция е била разрушена, като отделни части са паднали на земята и са се счупили. Фонтана е на стойност около 2 000 лв.

Извършен е първоначален оглед на местопроизшествие, разпитани са в качеството на свидетели всички участници в инцидента. По случая са назначени няколко експертизи - техническа експертиза, която ще даде информация от видеозаснемането в района, и оценителна експертиза, която ще установи каква част от фонтана е унищожена и повредена и на каква стойност е причинената щета.

След изготвяне на експертизите предстои привличане на обвиняемо 18-годишно лице. Срокът за разследване е 2 месеца.