Разследване за съставяне на документ с невярно съдържание е започнато в Горна Оряховица. То е срещу 48-годишна жена от Велико Търново, съобщиха от МВР.

В понеделник около обяд тя е предоставила декларация на едно от КПП-та между областния и железничарския град, в която е посочила, че причината за пътуването й към Г. Оряховица е работа. Такива декларации бяха наложени във връзка с обявеното извънредно положение в страната.

Полицаите проверили посоченото работно място и установили, че по график въпросния ден тя не би трябвало да е на смяна. Срещу нея е започнато бързо производство по чл. 355, ал.2 от НК. 

Междувременно адвокати твърдят, че не може да се търси отговорност при декларации за пътуване с неверни данни. "Наказателният кодекс предвижда отговорност за невярно деклариране само, ако то се иска по закон, указ и постановление на Министерския съвет, а не по заповед на министъра на здравеопазването. Тоест - по този член наказателна отговорност няма да се носи", обясни адвокат Мария Петрова.

Арестуваха за 72 часа мъж, влязъл в София въпреки забраните

Арестуваха за 72 часа мъж, влязъл в София въпреки забраните

Обвиняват го, че минал неправомерно през КПП