Не може да се търси отговорност при декларации за пътуване с неверни данни. За това настояват адвокати, цитирани от bTV.

Те цитират точния текст от Наказателния кодекс, който според властта е приложим в случая - чл. 313.

"Проблемът е съществен. Наказателният кодекс предвижда отговорност за невярно деклариране само, ако то се иска по закон, указ и постановление на Министерския съвет, а не по заповед на министъра на здравеопазването. Тоест - по този член наказателна отговорност няма да се носи", обяснява адвокат Мария Петрова.

По думите ѝ, ако за гражданина са настъпили вредоносни последици, той може да си търси правата и да съди държавата.

Заради извънредното положение съдилищата няма да работят до 13 май.

ВСС ограничава достъпа до съдилищата заради коронавируса

ВСС ограничава достъпа до съдилищата заради коронавируса

Свободното движение на адвокати, граждани и подсъдими се спира

Това наложи и отмяната на съдебната ваканция през август. Заради това, насрочването и решаването на делата ще е забавено и затруднено, прогнозират още юристите.

Припомняме, че според МВР, нарушителите подлежат на санкции заради неверни данни в декларациите - глоба до 300 лв. или затвор.

Заради големия брой пътували по Великден, София бе принудително затворена до второ нареждане.

Връщат шофьорите, които нямат основателни причини за влизане в столицата, стана ясно днес, когато отново се очаква засилен трафик по пътищата.

Разследват 18 души във Варна за фалшиви декларации за преминаване през КПП, съобщиха по-рано днес от МВР Варна.

Полицаите във Варна са проверили 431 души под карантина в днешния ден. Образувано е едно досъдебно производство за неспазване на задължителната карантина след завръщане от рискова страна.