Достъпът до съдилищата в страната се ограничава заради коронавируса и действащото в момента в страната извънредно положение.

Това реши на извънредно заседание тази вечер Висшият съдебен съвет (ВСС), съобщиха от пресцентъра. 

"При нас беше г-н Ангел Кунчев, който ни запозна с обстановката. Чуждият опит доказва, че ограничаването на контактите дава резултат. Целта е максималното ограничаване на достъпа до съдебните сгради с цел ограничаване на контактите. Всички разбираме, че съдебните сгради са места, които няма как да се затворят, но достъпът трябва да е ограничен", обяви Лозан Панов.

Работата на съдилищата няма да бъде спирана напълно, но се налагат редица рестрикции.

Така, насрочените заседания по дела се отлагат за след края на извънредното положение. Изключение ще се прави само за мерките за неотклонение и делата, касаещи спешни обезпечителни мерки.

От вкъщи ще работят тези, които имат да пишат мотиви по дела.

Съдиите във ВСС искат отлагане на делата заради коронавируса

Съдиите във ВСС искат отлагане на делата заради коронавируса

Делата във ВАС ще бъдат отсрочени с две седмици

Няма да се връчват лично призовки и решения по дела. Уведомяването за тях ще става по телефона или по електронен път.

Припомняме, че Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет вече препоръча на председателите на всички съдилища да отложат разглеждането на делата с до един месец заради коронавируса.

Утре от 11:00 ч. ще се проведе заседание на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, като в дневния ред ще бъдат включени предложения с неотложен и извънреден характер.

До момента регистрираните у нас случаи на коронавирус са 51, като двама души починаха.