Неефективни мерки и словоблудство спрямо законодателните промени, правени от последните депутати в последните парламенти. Това е основната констатация на изданието "Юридически барометър", гражданска инициатива за периодично наблюдение и оценка на състоянието и развитието на правния ред в България. Изданието се ръководи от проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет на СУ "Климент Охридски".

"Предстоят поредни избори, имаше къси парламенти, къси конфигурации, които накъсаха законодателния процес. Добре може да се види, че народните избраници, Народното събрание, стигнаха до нови рекорди. Само за шест месеца в последния парламент са внесени 199 законопроекта. Не е трудно да се прецени, че никой не е очаквал те да бъдат приети", коментира проф. Вълчев.

САЩ ни казват "вземете се в ръце", смята Елена Поптодорова

САЩ ни казват "вземете се в ръце", смята Елена Поптодорова

Бившият посланик пита защо пазим "това старо законодателство"

Не е нужно някой да казва, че основен проблем за страната ни е корупцията, коментира той излезлия наскоро доклад на Държавния департамент на САЩ.

"Затова и темата на нашия сегашен брой е свързан с наказателната политика и наказателното правосъдие", уточни Вълчев.

Именно остарял Наказателен кодекс, чести промени в него, архаични текстове, за които човек може да бъде осъден, дори ефективно - това, констатират юристите като базисни проблеми на текущата правна рамка.

"Към средствата за наказателна репресия се прибягва със смущаваща лекота, много често за решаване на конкретни казуси като отговор на обществото недоволство или като опит да се преодолее безсилието на административния контрол", гласи един от основните изводи в на наблюдението на юристите в "Юридически барометър".