Сериозни екипи от различни специалисти работят по изготвянето на доклада на САЩ за България. Това заяви пред БНТ бившият посланик на България Елена Поптодорова за годишния доклад на държавния департамент за корупцията и ниското доверие в съдебната ни система.

По думите ѝ нараства скоростта, с която се казва на България - "вземете се в ръце". Вярно е, че ние не сме добри в усвояването на така наречената протегната ръка, посочи Поптодорова.

Държавният департамент посочи старите слабости на България

Държавният департамент посочи старите слабости на България

Те са корупцията, малцинствата и незаконните арести

Тревожната оценка е, че толкова редовно и повтарящо се констатират дефекти, които се задълбочават, отколкото да се лекуват. Събират се в една гореща точка твърде много тревожни оценки, но от нас зависи дали ще отлепим и тръгнем напред в решаването на дефицитите, анализира посланикът.

Тя недоумява дали има някои разумен човек, който да обясни защо се пази това старо законодателство в България. Почти всеки един човек ще се съгласи със становищата на годишния доклад на държавния департамент на САЩ, посочи Поптодорова.

Демерджиев обеща изненада от имената в производствата за корупция

Демерджиев обеща изненада от имената в производствата за корупция

Част от проверките ще бъдат докладвани на българската прокуратура, а друга - на европейската

По темата за войната в Украйна Елена Поптодорова отбеляза, че срещата на руския президент Владимир Путин с китайския му колега Си Дзинпин показва приятелството между двете държави - Китай и Русия. За първи път Русия става зависима от друга държава, като основните искания на Русия към Китай са дипломатическа подкрепа. Задава се съвършено нов етап на преформатиране на международните отношения, коментира още бившият посланик на България в САЩ.