Териториалното отделение в Етрополе към Районната прокуратура в Ботевград ръководи разследване за опит за палеж на къща, съобщават от държавното обвинение. Престъплението е квалифицирано по чл. 216, ал. 1, вр. чл. 18, ал.1 от НК - опит за противозаконно унищожаване на недвижим имот.

От прокуратурата представят и подробна информация по случая. Малко след полунощ на 27 срещу 2024 г. в село Лопян в община Етрополе бил направен опит за палеж на двуетажна тухлена постройка чрез хвърляне на стъклена бутилка с бензин с потопено в нея горящо парче плат през прозорец на стаята на първия етаж сградата. Опита за палеж бил неуспешен заради бързата реакция на собственичката на имота, която успяла да потуши огъня.

Извършен е оглед на местопрестъплението. Разпитани са свидетели и са инализирани показанията им. Събрани са доказателства срещу извършителя и за начина на извършването на опита за палеж. Подпалвачът е с инициали С. Г. Преди време той е съжителствал с жената, чиято къща се опитал да подпали.

Мъжът е привлечен като обвиняем. Той е криминално проявен и е осъждан многократно. Също така неведнъж е задържан по сигнали за нарушаване на обществения ред.

Той е признал, че извършил опита за палеж по лични причини.

От прокуратурата посочват, че престъплението е с изключително висока степен на обществена опасност, като в постройката, която мъжът се опитал да запали през нощта, е имало четири лица, две от които - непълнолетни. На обвиняемия е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража".

Мъж уби бившата си приятелка в хотел в Пазарджик
Обновена

Мъж уби бившата си приятелка в хотел в Пазарджик

Тялото й е намерено от управителя на хотела