Министърът на околната среда и водите Емил Димитров успокои, че водна криза във Варна няма, но и призова да се използват местните водоизточници, за да има още по-дългосрочна сигурност за водоснабдяването.

Това коментира той по време на посещението си в морската столица, където отговори на въпроси и за италианския боклук, предаде БНР.

Министър Димитров коментира и спирането с негова заповед на използването на питейна вода от промишлените потребители.

Връщаме на Италия 28 контейнера с боклук
Обновена

Връщаме на Италия 28 контейнера с боклук

В пристанището във Варна има общо 127

"Спрели сме абсолютно навсякъде потреблението на питейна вода за промишлени цели и изобщо не е лесно. Заводи се сърдят, от 2000-ата година не са си сложили водомери, било им трудно. Ще им стане лесно. Проблемът е, че имаме малко вода, тя ще стигне, но трябва да я пестим. По първоначални сметки, наличната вода ще стигне за цяла година, но не да изпускат залпово язовирите, защото с помпи им било скъпо, а тази е напорна и било много по евтино. А като свърши язовира, да питат "къде е държавата"? Този регион не трябва да разчита само на язовир "Камчия", той има собствени водоизточници, но не ги разработва достатъчно, защото с помпи било по-скъпо", каза той.

Министърът изтъкна, че от яз "Камчия" се захранва и Южното Черноморие.

Припомняме, че въпросът с водата на варненци бе повдигнат от АБВ.

Обективното състояние на язовир "Цонево" е катастрофално и това личи от пръв поглед, твърдят от ПП АБВ в сигнал, разпратен до медиите. Председателят на партия Румен Петков е разтревожен, тъй като варненци не знаят истината. От АБВ припомнят, че по същия начин са предупреждавали за кризата в Перник, никой не им е обърнал внимание, което означава, че ситуацията може да се повтори и във Варна.

Варненци да очакват ли съдбата на перничани, питат от АБВ

Варненци да очакват ли съдбата на перничани, питат от АБВ

През декември 2019 година полезният обем е 128 млн. куб. м. при възможен 309 млн. куб.м

Според АБВ под въпрос е поставен и туристическият сезон.