Родилка е издъхнала в търговищката болница след секцио. 36-годишната жена е починала един час след операцията. Инцидентът е станал малко преди полунощ в сряда. Институциите в града се задействали по случая едва, след като в социалните мрежи се появила информация за него.

Жената живеела в близкото до областния център село Черковна. Тя постъпила в родилното отделение в общо увредено здравословно състояние. Това твърди изпълнителният директор на МБАЛ - Търговище д-р Иван Светулков, цитиран от Дарик.

На родилката са направени изследвания, при която била установена емболия. Именно заради нея жената имала проблеми със сърцето и белия дроб. Лекарствата, с които е трябвало да бъде лекувана, са могли да доведат до получаването на т.нар. ДИК-синдром (диceминиpaнa интpaвaзaлнa кoaгyлaция). Той не позволява кръвта да се съсирва.

Тъй като до датата на термина за раждане имало две седмици, лекарите в родилното отделение решили да изродят бебето чрез секцио.

Операцията била успешна и детето се родило живо и здраво. То тежало малко над 2 кг. Родилката починала един час, след като била преместена в отделението за анестезиология, реанимация и интензивно лечение.

Според лекарите една от версиите е, че вероятно тромб е довел до смъртта й.

Шефката на РЗИ-Търговище д-р Венка Стоянова е разпоредила проверка по случая. Уведомено е и здравното министерство.

Резултатите от проверката трябва да бъдат докладвани в 3-дневен срок.

Това е било второ раждане за 36-годишната жена. Тя има по-голямо момиче, което в деня на погребението щяло да навърши пет години.