Родителите на децата от отбора по кану-каяк в Асеновград, които на 26 юни тази година бяха нападнати от група цигани по време на тренировка, продължават да се страхуват за здравето на децата си.

Родители се притесняват от отмъщение от страна на нападателите, съобщи Нова. Майките и бащите на пострадалите деца са категорични, че ще обжалват присъдите на Районния съд в града. Според тях наказанията на биячите са ниски.

Асеновград подновява протестите

Асеновград подновява протестите

Съдът е върнал делото в прокуратурата

Припомняме, на 26 юни цигани нападнаха първо момичета, които тренират кану-каяк в езерото "40-те извора", а след това инцидентът прерасна в масово сбиване. По-късно деветима бяха арестувани, а в последствие и още двама.

Събитията предизвикаха бурни реакции в града. Хиляди се събраха на серия от протести срещу незаконно пребиваващите цигани в града

Вчера, 18 декември, Районният съд в Асеновград произнесе присъдите спрямо 11-те подсъдими нападатели. Петима от тях получиха ефективна присъда и ще лежат в затвора. Най-тежката присъда е "лишаване от свобода" за срок от една година и половина. Двама от нападателите получиха ефективни присъда за по 1 година, а другите двама - по 10 месеца. Петима от обвинените получиха условни присъди.

5 ефективни и 6 условни присъди за биячите на отбора по кану каяк в Асеновград

5 ефективни и 6 условни присъди за биячите на отбора по кану каяк в Асеновград

11-те мъже признаха, че са били децата и треньорите

Родителите на пострадалите деца обаче са недоволни от присъдите. Според тях наказанията, които е определил съдът, са ниски. Родителите са категорични, че ще обжалват присъдите пред Окръжния съд в Пловдив.

"Това е подигравка с нашите деца. Очаквахме да отидат за повече от пет години в затвора, но прокурорът не си свърши работата", обясни бащата на един от пострадалите млади спортисти. Други притеснени родители пък заявиха, че жителите на ромската махала в града неведнъж са проявявали агресия. Те се притесняват и за това, че циганите ще тръгнат да си отмъщават и тогава няма да има кой да защити децата им.