Кметът на Асеновград Емил Караиванов обясни, че в хода на проверките в циганската махала в града полицията не е открила незаконно пребиваващи хора. Всички роми имали адресна регистрация.

В проверката били установени 120 незаконни постройки, но те не били в регулацията на Асеновград, допълни Караиванов. По думите му той е назначил нова комисия, която да работи по въпроса.

Кметът на Асеновград обясни пред Нова телевизия, че незаконните постройки, които законът позволява да бъдат съборени, ще се премахнат. По думите му за хората, които останат без роднини, при които да отидат след премахването на незаконните им домове, ще се търсят жилища.

Симеонов иска полицейско управление във всяка циганска махала

Симеонов иска полицейско управление във всяка циганска махала

Трябвало да се провери и обществената поръчка за ремонта на парламента

Караиванов заяви, че твърдо подкрепя и исканията на протестиращите жители на Асеновград, защото те искали справедливост и наказания.

Припомняме, на 26 юни, понеделник, цигани нападнаха първо момичета, които тренират кану-каяк в езерото "40-те извора", а след това инцидентът прерастна в масово сбиване. По-късно деветима бяха арестувани.

Събитията предизвикаха бурни реакции в града. Хиляди се събраха да протестират срещу незаконно пребиваващите цигани в града. Вицепремиерът Валери Симеонов също отиде на проверка в Асеновград.

В петък, 30 юни, Районният съд в Асеновград реши да остави в ареста всички 9 задържани. Тогава съдията по делото заяви, че в сблъсъците са участвали още хора, които за момента не са установени. По време на заседанието всичките 9 задържани не са признали вината си.

Пети ден на протести в Асеновград

Пети ден на протести в Асеновград

Очаква се най-големият протест в Асеновград след нападението от 26 юни

От 26 юни насам гражданите на Асеновград излизат всяка вечер на протест. Най-мащабното недоволство беше в неделя, 2 юли, когато хиляди протестиращи пожелаха отговорните за сблъсъците да бъдат наказани. По време на протеста в неделя имаше и трима задържани за действия по хулигански подбуди.

По време на шестият протест вчера, 3 юли, жителите на Асеновград и инициативният комитет на родителите на пострадалите деца от отбора по гребане обявиха, че протести ще има всяка вечер.

Протестите в Асеновград продължават до дупка

Протестите в Асеновград продължават до дупка

Митингите и шествията им са мирни

Според Димитър Димитров от Института "Отворено общество" инцидентите в Асеновград не трябва да се гледат като странни, защото те били допуснати от държавата. По думите му се наблюдава голяма отдалеченост между българите и ромите, което пораждано чувство за безсилие и незначителност.