Над 30 български транспортни компании се включиха в колективен иск на фирми от 17 държави за получаване на обезщетение от производители на тежкотоварни камиони, съобщава БНР.

Мотивът е сключен между тях картел в продажните цени.

Искът е заведен в Мюнхен и е въз основа на решение на Европейската комисия от 2014 г., според което шест компании са продавали камиони в тежест на купувача.

Адвокат Анна Тюнис-Бамбалска от кантората, представляваща транспортните фирми, завели иска посочва, че компаниите, които в онзи момент са държали около 90% от производството на тирове в Европа, са били част от картел и са нарушили правилата за конкуренция в ЕС.

Те са признали картелното споразумение и са глобени с 1,3 млрд. евро за манипулиране на пазара. Искът е за парично обезщетение. Всеки един транспортен предприемач има право за закупен от него камион в периода от 1997 до 2014 г. на парично обезщетение от 5 000 до 10 000 евро на камион, обясни Тюнис-Бамбалска.

Колективният иск е от името на 1000 фирми от страни членки на ЕС. Над 30 от тях са български. Претенциите на компаниите са за обезщетение за закупени общо 21 000 камиона, като повече от 1100 са на родни фирми.