Ръководството на прокуратурата, съвместно с ДАНС и МВР, се похвалиха с разбита организирана престъпна група от 12 души, изнасяла стоки с възможна двойна употреба - авиационни радиостанции, бинокли, балистични измерватели и оптични прицели.

На съвместния брифинг стана ясно, че се задържаните лица са 12 на брой, като 5 от тях са чужди граждани, трима от тях са от Руската федерация, един албански гражданин и един беларуски. Обвинения са повдигнати на 5 души. Иззети са множество веществени доказателства по местопрестъплението, а целта е доставените изделия да се използват във военните действия във войната на Русия срещу Украйна.

На територията на няколко областни града - София, Варна, Пловдив и Велико Търново са извършени действия по разследването и на база добита от ДАНС чрез партньорските служби информация е разкрита организираната престъпна група, създадена с користна цел- парична облага, и занимаваща се с износ на стоки за двойна употреба към Руската федерация. Един от организаторите на групата е регистрирал търговско дружество в Пловдив, закупувало различни по вид стоки с двойна употреба на обща сума 4 млн. лв. Те са били складирани в жилищен имот, след което са преопаковани за износ от България, през летище "София", до Русия, обясни заместник-главният прокурор Мария Павлова.

Снимка 637285

Източник: Прокуратура на РБ

Задържани са всички членове на организираната престъпна група, като част от тях арестувани на летище "София" с крайна точка на пътуване - Руската федерация. Извършени са претърсвания, изземвания и разпит на свидетели. Павлова е удовлетворена, защото правозащитните институции дават ясен знак, че разполагат с капацитета и ресурсите да се противопоставят на трети страни.

Директорът на ДАНС Пламен Тончев уточни, че тези изделия не са предназначени за редовната руска армия, а са предназначени за специалните части, които воюват на територията на Украйна. Руските граждани са посещавали периодично България с оглед организиране на незаконната дейност, осигурявали са финансирането, част от логистиката и физическото транспортиране на стоките към Руската Федерация. Групата е функционирала от началото на 2021 година до настоящия момент. Може да се разчита на професионалните действия на службите, увери Тончев.

Възможни крайни потребители в Руската федерация са елитните войски, 26-и отряд със специално предназначение, по-известен като "Росгвардия", военно-морската пехота и формирования като "Вагнер", добави Пламен Тончев. Извършени са претърсвания на множество адреси в страната, иззети са стоки с възможна двойна употреба, преди да бъдат изнесени за Русия, както и компютри и счетоводни документи.

По отношение на взетите мерки от държавата заради войната в Израел Пламен Тончев уточни, че жълт код е една от степените за реагиране на държавата и службите за сигурност. Жълт код е обявен само за службите за сигурност и Министерство на транспорта. Останалите министерства, общински и държавни структури изпълняват мероприятия в повишена готовност.

Допълнителни мерки са взети превантивно, съвместно с МВР за всички места, където има струпване на граждани, увери шефът на ДАНС.

Припомняме, че по разпореждане на премиера акад. Николай Денков след заседанието на Националния контратерористичен център на летища, гари, синагоги, туристи от държавата Израел - за тях нивото на риск е повишено до жълто - внимание. Това са места, които по принцип са с повишен риск. Предприети са действия от институциите, така че да бъдат намалени опасностите от терористични актове. Заседанието беше свикано, след като палестинското движение Хамас предприе в събота изненадващо нападение срещу Израел, като боевете продължават и в момента.

Въвеждат жълто ниво на опасност за летища, гари и синагоги у нас

Въвеждат жълто ниво на опасност за летища, гари и синагоги у нас

Във връзка с бойните действия между Израел и палестинските територии