Рано сутринта служители на полицията са открили лежащ на асфалта мъж в безпомощно състояние в самоковския квартал „Възраждане".  

Пристигналият екип на бърза помощ установил смъртта на пострадалия мъж - 24-годишния самоковец Г.Я.

Малко преди това в полицията е бил получен сигнал за побой между трима мъже пред гараж в същия квартал. При пристигането на полицията двама младежи бягали към ромската махала.

Един от полицаите извикал бърза помощ, а останалите последвали бягащите. Двамата не се подчинили на  полицейското разпореждане да спрат на място, при което служителите на реда стреляли предупредително във въздуха и след кратко преследване заловили единия младеж.

Вторият успял да се укрие в махалата.

Загиналият е бил с богато криминално минало, съобщават от пресцентъра на МВР. 

На главата му имало контузно-разкъсна рана, причинена от удари с тежък предмет. Близо до трупа бил открит авторадиокасетофон с неустановена марка.
По-късно криминалистите задържали и втория беглец, който успял да се укрие в дома си.

В хода на разследването е установено, че малко преди убийството тримата откраднали касетофона от паркирана наблизо кола. Те тръгнали към домовете си в ромската махала и се скарали.

Скоро свадата прераснала в побой, двамата се нахвърлили върху Г.Я. и го пребили.

Убитият е осъждан с условна присъда 3 месеца лишаване от свобода на РС-Своге за кражба. Убиийците му са на 14 и 17 години и също имат криминални прояви. 

Криминалистите продължават работата по случая. Води се досъдебно производство.