Българин е бил задържан и обвинен в шпионаж в Северна Македония, съобщава Нова телевизия.

След 10 часа в ареста 49-годишният ни сънародник си е платил гаранцията и е бил заставен да напусне страната до три часа.

Николай Диковски е живял четири години в РСМ. Той е консултант в сферата на туризма на големи компании. След кратък престой у нас преди три месеца се връща, за да продължи работата си в Скопие.

Той обясни, че никога досега не е имал проблеми в страната.

Мъжът разказа, че си е бил вкъщи, когато дошли двама полицаи и го отвели в районното управление от 01:30 до 11:00 часа през нощта. Там сънародникът ни бил разпитан защо е прескочил дните на пребиваване и каква е целта му на пребиваване в РСМ.

България осъжда езика на омразата в Северна Македония

България осъжда езика на омразата в Северна Македония

Те категорично не помагат за утвърждаването на добросъседските отношения

"Връзката беше кратка, но цялата история странна, защото от години той живее в Скопие и има постоянен адрес. По времето, когато премиер беше Зоран Заев, той отговаряше в Министерството на туризма за СПА центровете в хотелите. Близки приятели са със Зоран Заев и си мисля, че това е в основата на атаката срещу него. Най-вероятно се демонстрира активност на местните служби, тъй като преди седмица му бяха спукани гумите на българския джип, който шофира", обясни негов приятел - журналистът Даниел Бузов от Враца. По негови думи случващото се около френското предложение дава отражение между отношенията на българи и македонци.

Бузов категорично изключва възможността Диковски да е работил като шпионин.

"Имам информация, че Зоран Заев е идвал няколко пъти да кара тайно ски с Николай Диковски в Банско и не мога да повярвам, че на никой не му е направило впечатление, че този човек е опасен, а в същото време е до техния премиер", сподели той.

Николай Диковски вече е в България и няма намерение да се връща в Северна Македония.

Външно предупреди РСМ, че следи за правата на гражданите с българско самосъзнание

Външно предупреди РСМ, че следи за правата на гражданите с българско самосъзнание

От Външно напомнят да се спазва сключения през 2017 г. Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество