Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество проверява Румен Овчаров и Николай Ненчев.

Това каза Пламен Георгиев, председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ), по време на семинар на тема: "Усъвършенстване на системата за установяване на активи в България", финансирана от Норвежкия финансов механизъм за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

Бившият министър на икономиката Румен Овчаров, срещу когото прокуратурата повдигна обвинения за безстопанственост по делото АЕЦ "Белене", и министърът на отбраната в оставка Николай Ненчев, който има две обвинения - едното за ремонта на МиГ-овете, а другото длъжностно престъпление, свързано с униформите в армията, попадат в обсега на проверките на КОНПИ. Помолен за повече информация, Георгиев заяви: "Нали разбирате, че аз съм най-малко човекът, който може да коментира проверки, които още не са приключили и обезпечени".

Пламен Георгиев обясни, че по сега действащия закон, проверка от КОНПИ започва след като бъдат уведомени от прокуратурата за определени престъпления - корупция, пране на пари, организирани престъпни групи.

Относно проверките по висшите етажи на властта председателят на КОНПИ изтъкна, че имат няколко текущи случая, например този с Христо Бисеров и Росен Йорданов, по известен като Юзеир Юзеиров. Оказва се, че има над 100 производства вече внесени в съда от комисията, но заради произнасянето на три инстанции, влезлите в сила решения по новия закон са едва девет.

"Когато се повдигне такова обвинение ние се включваме и това е новото и интересното, че нашето производство е независимо от наказателното", обясни Георгиев.
По думите му има редица примери за дела, които по същество представляват гражданска конфискация, включително за лица, които имат оправдателни присъди.

"За нас това не е от никакво значение, защото нашето производство е не срещу лицето, а срещу имуществото. Когато се установи несъответствие повече от четвърт милион или повече от 250 хиляди за десет години назад, ние внасяме иск за отнемане в полза на държавата на имуществото, придобито от престъпна дейност", заяви Георгиев.

По думите му законовият срок за проверка е срок от една година. Като проверката е секретна и лицето изобщо не разбира, че е било проверявано.

Очаква се Народното събрание да гласува промени в Закона за отнемане на незаконно придобитото имущество, с които този праг да бъде намален на 150 хиляди лева за период от десет години.
От КОНПИ отчитат доста производства, които надминават този праг. "На година има между 15 и 20 производства, които са десет години са натрупали имущество от 150 хиляди лева, но под 250 хиляди лв, които ще бъдат прекратени".

Той изтъкна, че стойността на незаконно отнетото имущество в полза на държавата за тази година е от 18,5 млн. лв. и се очаква тази сума до края на годината да надхвърли 20 млн. лв. Георгиев уточни, че това е реално отнето имущество с влезли в сила присъди. Пред медиите председателят на КОНПИ обясни, че вече има редица случаи, при които има десетки милиони запорирано имущество. По думите му отнетото за 18,5 млн. лв. имущество е по оценка на съда. "Трябва по-целесъобразно да се преценява, когато отнемаме едно имущество, какво да се прави с него и като че ли най-доброто е да бъде използвано за социални цели. Какво по-добро от това, когато отнемаме една къща или хотел - в хотела да се настани една администрация, в къщата да се направи една детска градина, така ще бъде видимо какво се случва с тези имоти, вместо да ги извадим просто за продан и цената им да бъде неколкократно намалена поради това, че този имот е бил на някое криминално проявено лице и липсва голям интерес", заяви той като констатира, че работата на КОНПИ обаче приключва до процесът за отнемане на имуществото.