Бившият вътрешен министър Румен Петков е внесъл тази сутрин жалба за клевета и набеждаване в Софийската районна прокуратура срещу вицепремиера Симеон Дянков, съобщи БНТ.

Като абсурдни и неверни Петков определя твърденията на вицепремиера в серия от медийни изяви, че бившият МВР-шеф е възпрепятствал пряката връзка между информационните системи на НАП и Агенция „Митници".

В жалбата си Румен Петков пояснява, че министърът на вътрешните работи няма никакви правомощия по отношение на митниците и НАП и че тези структури винаги са били на подчинение на финансовото министерство.
Като абсурдни Румен Петков определя и твърденията на Дянков, че по негово време вътрешното министерство е поръчало 4 хеликоптера за туристически цели.

„Първо не съм ги купил аз, няма как вътрешният министър да ги купи, защото има специално структуриран комитет „Шенген".
Второ - далеч не по мое време и доста след мен са определени критериите и са внесени в специална служба в министерството на финансите - централно звено за финансиране и договаряне, която дирекция има директор Иванина Белева", обясни бившият министър на вътрешните работи.

„Пак казвам, в министерството на финансите и съм предложил тя също да бъде поканена за разговор в прокуратурата, за да се изясни по кое време е извършено действието, в това число и професионалните екипи, които трябва да определят параметрите на хеликоптерите, които са необходими за обезпечаване сигурността на външната ни граница - 3 са хеликоптерите по Шенген и един по програма ФАР", категоричен е Румен Петков.

Без да се направи проверка по достоверността, се дават прибързани комюникета, които целят единствено да ме злепоставят като бивш и настоящ народен представител и бивш министър на вътрешните работи, с което се накърняват и косвено интересите и авторитета на държавата и отделни личности пред партньорите ни от европейската общност" пише в жалбата си Румен Петков.

Заради това Румен Петков настоява прокуратурата за образува досъдебно производство срещу Симеон Дянков за извършено престъпление от общ характер.
За проверка на фактите могат да се проведат разговори с бившия финансов министър Пламен Орешарски, зам.-министъра на финансите Кирил Желев, Михаил Миков - бивш министър на МВР и други.