Русенският съд отказа да арестува българин, издирван от румънските власти, съобщи "24 часа".

Русенският окръжен съд е разгледал искане на Окръжна прокуратура - Русе за вземане мярка за неотклонение задържане под стража по отношение на 27-годишния студент М. М. от село Новград, област Русе.

По делото е била приложена Европейска заповед за арест, издадена от Районен съд в град Крайова, Румъния, с която се иска лицето да бъде задържано и предадено във връзка с изтърпяване на наказание "лишаване от свобода" за срок от една година. 

Българинът е управлявал лек автомобил в Крайова, под влиянието на алкохол. Отказал е да му бъде взета проба.

Това деяние - отказ или избягване от вземане на биологични проби от водач на моторно превозно средство, било криминализирано от румънския НК. За него се предвиждало затвор от една до пет години. Деянието, за което е издадена заповедта, обаче не съставлява престъпление по законодателството на България.

В съдебното заседание, прокурорът поискал по отношение на М. М. вместо задържане под стража, да бъде взета мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 1000 лв., тъй като той е неосъждан и има постоянен адрес, на който пребивава. Съдебният състав, като съобразил становищата на страните и всички представени доказателства преценил, че не съществува реална опасност мъжът да се укрие, или да извърши друго престъпление.

Съдът е преценил, че с оглед на данните за личността му, за осигуряване участието му в производството по изпълнение на Европейската заповед за арест е достатъчна най-леката мярка за неотклонение подписка.

Определението подлежи на незабавно изпълнение и може да бъде обжалвано или протестирано в тридневен срок.