Национална стратегия за внедряване на електронно здравеопазване прие правителството.
Предвижда се въвеждане на електронни здравни карти, предоставяне на здравни онлайн услуги и изграждане на информационни мрежи в областта на здравеопазването.

Още от януари 2007 г. започва пилотен проект за 1000 пациенти при трима общопрактикуващи лекари и пет аптеки с договори със здравната каса за изпробване на системата от електронни здравни карти, съобщи зам.-мнистърът на здравеопазването Валери Цеков.

Проектът ще помогне да се прецени какво да включва картата, кой ще може да я отваря и прави вписвания в нея.
От това какво ще се заложи в картата, зависи и цената и сроковете за нейното въвеждане - дали от 2008 г. или 2009 г.
Проектът е много амбициозен и цели пациентът навсякъде в ЕС да получава здравно обслужване, а съответният лекар - здравна информация.
Планирано е реализацията да стартира през 2010 г.

Засега параметрите се уточняват. Пилотният проект ще струва около 400 000 лв. и ще е за 8 месеца, като изцяло се финансира от две големи фирми, ангажирани с подобни проекти в няколко европейски страни.
Споразумението за пилотния проект у нас е подписано преди два дни.

Очаква се с него да се изпробва обмена на информация и ползване на специализирана консултантска помощ от дистанция.
Идеята е да се местят данните, а не самите пациенти да обикалят лекари и кабинети.

Одобрената стратегия за електронно здравеопазване е за 7 години, като въвеждането на електронни карти е само един от елементите.
Предвижда се и изграждане на здравни портали с възможност за консултации.

Функционирането на системата ще става при спазване на всички стандарти за информационна сигурност и защита на личните данни.
Предвижда се интегрираната система да бъде съвместима и със системите на другите ведомства, свързани с електронното правителство - НАП, МВР, ГРАО и др.