Човек се самозапали пред сградата на президенството в центъра на столицата. Първоначално се смяташе, че това е мъж, но впоследствие се разбра, че е жена - според свидетели, младо момиче.

Това стана пред погледа на журналисти, чакащи края на течащите в момента при президента политически консултации. Тепърва ще се изяснява дали мястото и времето не са нарочно избрани.

Най-бързо са реагирали служителите от НСО, които са загасили горящата жена и са извикали пожарна и линейка, като жената остана да лежи известно време до фонтана пред сградата на президентската институция.


Лидия Петрова, сн. Fb

От охраната на президента за секунди са излезли с пожарогасител и са започнали да гасят самозапалилата се. На мястото на инцидента са спирали и случайно минаващи коли. Има слухове, че жената е слязла от автомобил (а според други информации - изблъскана от колата) и веднага се е самозапалила. Друга непотвърдена информация е и това, че тя е носила сак със себе си.

Втора линейка дойде на мястото на инцидента. На мястото е и шефът на столичното звено за охрана, както и три полицейски коли.

По-късно стана ясно, че жената е останала жива, като пристигналият минути след инцидента екип на Бърза помощ я е откарала към "Пирогов".

Състоянието на жената е изключително тежко. Тя е получила много тежки изгаряния. Това съобщиха за News.bg от „Пирогов". В момента екипът на проф. Огнян Хаджийски се бори за живота на пострадалата.
По-късно, на брифинг в Пирогов, проф. Хажийски обяви, че жената е с 90 процента изгаряния по главата, цялото тяло и дихателните пътища и макар пироговци да се борят за живота й, състоянието й е несъвместимо с живота.

Очевидец на случилото се каза, че всичко е станало за секунди. Възрастният мъж, който си е почивал от другата страна на фонтана, е чул викове, но признава, че не си спомня какво точно.
„Всичко стана за секунди, пламна като факла", разказа пред журналисти свидетелят на случилото се. Екипи на Пожарната, полицията и лекари оглеждат мястото, където се самозапали жената.

Свидетели разказват, че запалилата се е сравнително младо момиче. Запалила се е, без да каже нещо и действията й са били изненадващи за хората около сградата на президентството.

Шефът на отдел „Сигурност и охрана" към Столичната община Красимир Димитров заяви, че не са получавали сигнали за подобни намерения или протести, които заплашват със самозапалване.

38-годишната Лидия Петрова от София е жената, която се самозапали пред президентството, научи „Хоризонт". По данни на източници на националното радио, жената няма криминални регистрации, живее в Нови Искър и е фотограф.


Последният постинг от тази сутрин на Лидия във Фейсбук

По-малко от час след инцидента на мястото вече работят криминалисти. Районът продължава да бъде отцепен. Движението по бул. „Цар Освободител" не е спряно.

Една човешка трагедия. Така по-късно заместник главният прокурор Борислав Сарафов определи разигралата се драма със самозапалилата се жена.
Образували сме наказателно производство за склоняване към самоубийство, поясни Сарафов.
Той уточни, че не може да потвърди или отрече нищо за версията, че е 39-годишната жена е скочила или е била избутана от автомобил.