В Министерството на вътрешните работи се състоя първо заседание на оперативния щаб, координиращ ситуацията и мерките за ограничение на заболяванията по животните.

По време на срещата е направен анализ на ситуацията до момента, изразена е загриженост към стопаните на животните, както и отчетени пропуски в комуникацията. В сила остават набелязаните осем мерки, отразени в заповедта на двамата министри в края на миналата седмица.

Борисов създаде оперативен щаб за борба с чумата по животните

Борисов създаде оперативен щаб за борба с чумата по животните

Протести съпътстваха евтаназирането на добитъка

Бяха обсъдени и допълнителни стъпки с цел ограничаване на опасните заболявания по животните. Първата от тях е ограничаване на големи обществени прояви със струпвания на хора в 10-километровата зона около огнищата на опасните болести. Втората мярка е свързана със засилване на контрола по ГКПП-тата на товарите за пренос на месни храни.

По думите на вътрешния министър "реално това означава засилване на проверките на превозните средства, като целта е да не се допусне месо, което е заразено".

Третата препоръка е към МРРБ и по-специално към АПИ - ежедневно почистване на 10-километровата зона преди местата за граничен контрол. Бе предложено и прието в утрешния ден да се проведе среща на щаба с председателите на парламентарни групи.

Експерти от ЕК идват в България заради чумата по животните
Обновена

Експерти от ЕК идват в България заради чумата по животните

Проверяват дали предприетите у нас мерки са адекватни

 

"Целта на тази среща е да се изчистят всички съмнения, защото в случая става въпрос за националната сигурност. Искаме всички да осъзнаят каква е опасността и да си поемат отговорността", обясни министърът на вътрешните работи.

На заседанието присъстваха министрите на вътрешните работи Валентин Радев, на земеделието и храните Румен Порожанов, главният секретар на МВР главен комисар Младен Маринов, директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев, директорът на ДАНС Димитър Георгиев, директорите на ГДНП и ГДГП - гл. комисар Христо Терзийски и гл. комисар Светлан Кичиков, директорите на областните дирекции на МВР в Бургас, Ямбол, Русе и Силистра, както и областните управители на четирите погранични области.

Румен Радев поиска отговори от правителството за кризата с чумата

Румен Радев поиска отговори от правителството за кризата с чумата

И занапред ли масовото изтребление на здрави животни ще е единствената мярка?