Възрастна жена от Шумен е дала 2000 лева на телефонни измамници за "лечение" на роднина. Жертвата е на 73-годишна.

Неизвестен й се обадил по телефона в следобедните часове на 8 април и й поискал пари за "лечение" на неин роднина, който бил приет в болница с изгаряния. Малко по-късно пред дома си на ул. "Никола Вапцаров" в Шумен жената предала на непознат мъж 2000 лева.

При друг случай в Пловдив 80-годишна жена е получила обаждане от мним роднина, който поискал пари назаем за закупуване на два климатика. По време на разговора пенсионерката била накарана да продиктува адреса си, за да бъде изпратен търговски представител да вземе сумата. 

Убедена, че прави услуга на близкия си, пловдивчанката приготвила 4000 лева и ги предала на дошъл пред дома й непознат. По-късно разбрала, че е била измамена и подала жалба в полицията.

От началото на годината това е 7-ми пореден случай на модерната напоследък схема за измами чрез купуване на техника. През януари и февруари 4 възрастни жени от Пловдив и Асеновград дадоха близо 9000 лв. за несъществуващи климатици, а 3 пенсионерки от Пловдив и Смолян – общо 7000 лв. за мнима покупка на радиатори.