От началото на декември онкоболните ще се лекуват в столицата с два нови мултимодални линейни ускорителя.

Премиерът Бойко Борисов, столичният кмет Йорданка Фандъкова и здравният министър Петър Москов рамо до рамо провериха работата по новия лъчетерапевтичен център в София.

"С новата база няма да има нужда българите да се лекуват в чужбина, ще отговаряме на всички изисквания", доволни са от столичната онкология. По сметките на здравния министър Петър Москов листата на чакащите за лъчетерапия ще се стопи до март.

Той прецени, че с досегашната апаратура са се лекували по 3000 пациенти годишно, докато по-мощните нови ускорители ще осигуряват качествена терапия за по-малко време и така ще се увеличи броят на лекуваните пациенти.

От думите на Москов стана ясно и че от днес ще заработят и апарати за индивидуално дозиране на онколекарства, като така всеки милиграм от скъпоструващите медикаменти ще бъде изразходен по предназначение.

"До края на годината ще има нова апаратура за онколечение и в Пловдив, Плевен и Велико Търново", доволен е Москов. Той изтъкна, че проектът за лъчетерапевтичния център е бил почти провален от "неразумна, крадлива, на ръба на закона" дейност.



Премиерът Бойко Борисов препрати тези негативни определения към бившия здравен министър Таня Андреева, а споменавайки и експремиера Пламен Орешарски уточни, че проектът е бил почти провален.

"Разстроих се от това, което лекарите ми разказаха, от страданията на българите", сподели Борисов.

"Това е пример как здравната реформа се прилага", похвали обаче Борисов видяното. Той увери, че вярва на своя министър и че предложенията му ще получат подкрепа в парламента.

"Здравният закон трябва да бъде скоро приет", смята премиерът, като разчита на пълна депутатска подкрепа за него.

"Текстовете за комплексността на предлаганото у нас лечение ще се прецизират", склони от своя страна здравният министър Петър Москов.

След като визията му за комплексни здравни услуги срещна отпор от някои депутати и бе отхвърлен в здравна комисия, шефът на здравното ведомство обяви, че е отчел всички аргументи на народните представители. Текстовете трябва да се прецизират, но не и да отпаднат, убеден е министърът.