За последния случай на агресия на пътя от вчера в София са събрани достатъчно доказателства. Досъдебното производство е докладвано в Софийската районна прокуратура и лицето вече било с повдигнато обвинение.

Шефът на Главна дирекция „Национална полиция” главен комисар Христо Терзийски изтъкна на брифинг, че реакцията на служителите е изключително бърза. Пътна полиция, охранителна полиция и жандармерията били безкомпромисни в такива случаи. Необходимо им е обаче и съдействието на обществото.

„Без свидетелски показания ние няма как да докажем вина на такива нагли хора”, коментира той. Той се надява да могат да извадят на улицата повече полицейски състав, като в момента в СДВР тече конкурс за набиране на 100 полицаи.

Междувременно стана ясно, че за 2015 г. са образувани над 1500 досъдебни производства за хулиганство. Няма обаче статистика в колко от тях се касае за агресивно поведение на пътя.

Шефът на столичния КАТ Тенчо Тенев обяви, че в последно време много от водачите грубо нарушават правилника за движение. Много от агресивните водачи са употребили и наркотици, стана ясно още на брифинга.

Регистрацията на пътнотранспортните произшествия (ПТП) и на нарушенията на водачите ще стане автоматизиран процес чрез въвеждане в тестова, а впоследствие и в реална ситуация на нови информационни системи.

Терзийски обяви още, че са провели тридневно обучение на ръководните служители от звената на Пътна полиция в страната. По думите му, чрез въвеждането на системите ще се избегне субективният фактор при прилагането на Закона за движение по пътищата.

Промяната предвижда използване на информационните системи в реално време, като те ще бъдат захранвани с информация от пътя. Полицаите на пътя ще имат достъп до досиетата на водача и ще виждат неговите нарушения, валидност на книжката и т. н.

Шефът КАТ комисар Бойко Рановски подчерта, че следващият етап ще бъде директно на място всички тези документи да бъдат разпечатвани и връчвани на водача.

Друга промяна е, че данните за ПТП ще могат да се попълват на място от служителя през таблета. В момента се попълва на хартиен вносител, а след това друг служител я въвежда в системата.
„Надявам се до края на годината всеки полицай на улицата да разполага с персонален таблет, а не както досега с един за смяна”, пожела си комисар Рановски.

Идеята чрез принтери да се разпечатват евентуални глоби на водача ще бъде заложена в проект, който трябва да бъде готов до края на април и да се реализира до края на годината.