Разрешението за строеж, въз основа на което бе започнало събарянето на тютюневия склад „Ориент” на улица „Одрин” №8 в Пловдив, е обявено за нищожно от РДНСК – град Пловдив, Южен централен район.

Това съобщават от прокуратурата, като посочват, че искането да бъде обявено за нищожно е направено в рамките на досъдебното производство, разследващо действията на главния архитект на община Пловдив Румен Русев и представителя на фирмата „Одрин 8” ЕООД Георги Бранеков.
Главният архитект е обвинен за допуснати множество нарушения на Закона за устройство на територията и Закона за културното наследство.

Искането на прокуратурата е на основание на Анминистративно-процесуалния кодекс и Закона за устройство на територията.

Според заповед на РДНСК разрешението за строеж е нищожно и не поражда каквито и да било правни последици от момента на издаването му.

В заповедта за отмяна категорично е констатирано и че разрешението е било издадено без задължителното съгласуване с Министерство на културата.

Припомняме, че през март месец тази година собствениците на тютюневия склад започнаха разрушаването на сградата, за да бъде построен хотел на мястото на паметника на културата.  Граждани на Пловдив с жива верига спряха багерите.

След това институциите започнаха да си прехвърлят топката за отговорността, а прокуратурата започна проверка.

По-късно собствениците поискаха от Общината да укрепи склада и отказаха сами да го направят.

В момента в Административния съд в София се обжалва заповедта, с която културното министерство спря събарянето на емблематичната сграда.