Окръжна прокуратура в Пловдив е заповядала на общинската власт да обезопаси района около Тютюневия склад зад автогара Юг.

Припомняме, вчера с жива верига пловдивчани спряха събарянето на емблематичната сграда за целия квартал между ул. „Иван Вазов” и бул. „Христо Ботев”, наречен Тютюневия град. Тя е построена през 20-те години на миналия век от фамилия Чапрашикови.

Макар сградата да е паметник на културата, тя е частна собственост, а разрешението за събаряне е издадено от самата община. Намеренията на инвеститора са за строеж на бизнес сграда. След протеста на гражданите днес прокуратурата се самосазира и започна разследване на случая.

Обезопасяването се налага с оглед опазване живота и здравето на гражданите, както и предотвратяване на извършване на престъпления или други закононарушения, свързани със събарянето на склада.

В района на склада не трябва да се допускат граждани или автомобили. Прокуратурата не допуска провеждането на какъвто и да е работен процес, включително да се изнасят отпадъци и/или други вещи.

По информация от днес на главния архитект на Пловдив Румен Русев има груба манипулация от страна на собствениците на сградата.

„Имаме разминаване в това, което се представя официално пред нас от собствениците, и това, което всъщност е било издадено. Нещата вървят към груба манипулация, но ще се въздържа от точни квалификации, заяви Русев, цитиран от БНР. 

По думите му теоретично и на практика обектът, който е част от групов паметник на културата, може да бъде възстановен.

От своя страна кметът на Пловдив Иван Тотев заяви, че администрацията не носи отговорност за неверни документи, които са внесени от собствениците на тютюневия склад на улица „Одрин” 8. Тотев не планира да поиска обяснение или наказание за главния архитект Румен Русев, който е подписал проекта преди 6 години.

Обяснението на кмета е, че не е възможно в потока от преписки, които ежедневно се обработват, на всеки да се прави и насрещна проверка.