Днес е получено писмо в Пловдивската община, с което собствениците на Тютюневия склад на ул. „Одрин” искат от Общината да предприеме действия по укрепване на имота макар и за тяхна сметка.

Кметът Иван Тотев посочи, че е изключително изненадан от искането и пред БНР не скри възмущението си.

Очакванията са му, че сагата с полуразрушения тютюнев склад ще става все по-остра и със сигурност ще премине през няколко съдебни инстанции.

По думите му коректно поведение от страна на собствениците би било след създаденото обществено напрежение по казуса да покажат, че имат гражданска съвест и да изпълнят предписанията на Националния институт.

„В случая обаче тръгваме да си играем по буквите на закона и да се надцакваме, не зная защо собствениците решиха да тръгнат по този начин. Когато Общината  обаче реши да заеме позиция, тя е силна, много силна", заяви уверено кметът.

Тотев припомни, че върху имота вече е направен запор за дължими данъци на Общината  на стойност 17 000 лв  и заяви, че администрацията ще предприеме спешни действия за  събиране на задълженията.  

По думите му още днес строителната дирекция ще даде становище за точните действия и стойност за укрепване на сградата.

Припомняме, вчера след дъждовете от последните дни, граждани сигнализираха, че Тютюневият склад продължава да се руши.

Припомняме, собствениците на сградата започнаха разрушаването й, нограждани на Пловдив с жива верига спряха багерите. След това институциите започнаха да си прехвърлят топката на отговорност, а прокуратурата започна проверка.