Софийски апелативен съд гледа мерките за неотклонение на 21-ма, задържани при операция „Шок". Мерките се гледаха последователно за всеки един от тях в две съседни зали с оглед големия брой на обвиняемите, което обаче затрудни представителите на медиите.

САС реши да остави в ареста всички 21 обвиняеми - Бойко Борисов, Армен Арутюнов, Григор Гопин, Георги Минев, Георги Исаев, Милен Иванов, Михаил Стоянов, Светлин Христов, Петър Младенов, Евгени Ангелов, Евгени Симеонов, Ангел Ангелов, Александър Попов, Димитър Славчев, Християн Хаджиев, Илияна Крекманова, Тони Кажльов, Васил Николов, Стоян Трайков, Благовест Миланов, Юлиян Георгиев.

Всички 21 задържани в София и района, чиито мерки бяха гледани днес, остават окончателно в ареста.

Малък хаос настана, тъй като някои от задържаните - веднага щом мина обжалването за ареста, бяха смъквани в Софийски градски съд, където съдебни състави започнаха гледането на исканията за екстрадиране.
До няколко дни съдът трябва да се произнесе и по този казус за всички арестувани.

Очаква се обаче и тази процедура да отнеме известно време, тъй като решенията на СГС могат да се обжалват отново пред САС. Адвокати на обвиняемите споделиха, че ще обжалват, но са на мнение, че съдът вече е решил да екстрадира 21-мата.

Трима от оставените за постоянно в ареста са лица от т.нар. първо ниво т.е. организатори и ръководители на престъпната група - Милен Иванов, Михаил Стоянов и Димитър Славчев.

В мотивите си за всички обвиняеми съдът посочва, че е необходимо да обсъди само два факта - наличието на валидна Европейска заповед за арест (ЕЗА), с която се иска екстрадирането на обвиняемите и евентуалната опасност те да се укрият, ако не им бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража".
Освен това съдът взе предвид кратките срокове, в които трябва да реши за екстрадирането на подсъдимите и предаването им на италианските власти.

По отношение на всички обвиняеми, чиито мерки за неотклонение съдът разгледа, има издадена валидна ЕЗА и в нея се посочва какво е участието на всеки един от групата. Освен това съдът извежда реалната опасност те да се укрият от формалните данни, посочени в заповедта, както и от високата степен на обществена опасност на престъплението.

В ЕЗА за всеки един от обвиняемите се посочва, че става въпрос за организирана престъпна група, която е извършвала престъпления в продължение на 3 години. Освен това в документа се казва, че тя е функционирала на територията на няколко страни - основно в България, Италия, Испания и Франция. В заповедта за арест се посочва още, че групата е с висока степен на организираност и структуриране, като тя е била разделена условно на 4 нива.

Софийски градски съд реши да екстрадира 7 души. Решението обаче не е окончателно и може да се обжалва.

Става дума за трансгранична престъпност с цел компютърни престъпления и източване на банкови сметки чрез фалшиви банкови карти и използване на скиминг устройства. В заповедта за арест се посочва за всеки един от обвиняемите, че от дейността на организираната престъпна група са пострадали много лица, които са били ощетени с големи суми, но не се посочват конкретни числа.

В мотивите си САС посочва, че мерките за неотклонение се определят на лица, за които друг компетентен съд - този в Италия, където е базирано разследването, вече е постановил задържането им. Това по закон задължава българските съдебни власти да обезпечат явяването на обвиняемите в съда в Италия, заради което се налагат най-тежките мерки за неотклонение „задържане под стража".

Съдът не обърна никакво внимание на заболяванията на някои от арестуваните, като най-общо прецени, че колкото и да е специфично лечението (съответно лупус и хепатит С при двама от задържаните), то може да се провежда в условията на арест. Съдът не сметна за необходимо и да обсъжда факта, че много от обвиняемите имат семейства и малолетни деца, за които трябва да се грижат, както и че имат постоянен адрес и няма да се укрият.

Съставът определи, че това са данни, сочещи нормалното положение на един обикновен гражданин - да е семеен и да има постоянен адрес. Тези мотиви на съда накараха някои от защитниците да негодуват и да смятат, че съдът предварително е решил да остави всички обвиняеми с най-тежката мярка „задържане под стража".

Всички мерки, които определи съдът, са окончателни и не подлежат на обжалване или протест.

Веднага след гледането на мерките за неотклонение пред САС, Софийски градски съд успя още днес да заседава по искането за екстрадицията на няколко от обвиняемите - Миладин Станков, Димитър Славчев, Александър Попов, Хамид Хамид, Евгени Ангелов, Стоян Трайков, Александър Мирчев, Юлий Рангелов и Евгени Симеонов, задържани при спецоперация „Шок”.

Софийски градски съд реши, че ще изпрати в Италия Миладин Станков, Димитър Славчев, Александър Попов, Хамид Хамид, Евгени Ангелов, Стоян Трайков, Александър Мирчев в Италия. Александър Попов и Александър Мирчев сами поискаха да бъдат екстрадирани и предадени на властите в Италия за разследване на престъпленията, в които са обвинени. Тези решения за екстрадирането на обвиняемите могат да бъдат обжалвани или протестирани в законовия 5-дневен срок пред Софийски апелативен съда.

СГС отказа да изпълни Европейската заповед за арест по отношение на Юлий Рангелов и той няма да бъде изпратен в Испания. Освен това съдът отмени мярката му за неотклонение „задържане под стража”.

Решението за Евгени Симеонов беше отложено за понеделник. Симеонов посочи в съдебната зала, че не вижда реална адвокатска защита. Той се отказа от двамата си адвокати и посочи, че ще търси друг защитник. Евгени Симеонов се оплака и че никой не му предоставял реално доказателства за това, че е извършил престъпленията, в които е обвинен. Освен това той обясни пред съдебния състав и че в следствието бил ограничен достъпът му до телефонни разговори и времето за свиждане.

Симеонов заяви още, че е политически заложник и се оплака, че е зарязал фирмата и семейството си. Съдебният състав от своя страна реши, че ако и при следващото съдебно заседание се разиграе подобен сценарии и ако Симеонов не успее да си намери защитник според своите изисквания, ще му бъде назначен служебен адвокат.
СГС коментира, че при подобно развитие на ситуацията, ще приеме поведението му за злоупотреба.

Припомняме, операция „Шок" бе проведена на 6 юли, като бяха задържани общо 57 души, от които 45 - в България, десетима - в страни от Европейския съюз и двама - в САЩ.