Българският съд блокира сделка с руско имущество в центъра на София, съобщава "Юроактив".

Това е първо директно прилагане на санкциите на Европейския съюз срещу Русия.

С решението се блокира сделка по прехвърляне на собствеността на Дома на Москва в столицата. То е знаково, защото отваря пътя за конфискуване на руската почивна база в курорта Камчия, която също е собственост на Москва.

"Макар град Москва да е град с федерално значение, независимо от това, че има статут на местно административно образувание в рамките на Руската федерация с автономно самоуправление, независимо, че има собствен бюджет, имущество и хазна, съдът намира, че новият едноличен собственик на капитала на българското дружество е правен субект, който попада в обхвата на санкциите", гласи решението на Софийския административен съд във връзка с Дома на Москва.

До момента имаше съмнения, че имуществото на Москва у нас може да бъде санкционирано по силата на европейския регламент от 2014 г. Руската столица има автономно управление и се смяташе, че не попада под санкциите на ЕС. Настоящото съдебно решение обаче оборва тези аргументи.

ДБ предлагат законопроект за замразяването на руски имоти у нас

ДБ предлагат законопроект за замразяването на руски имоти у нас

Ивайло Мирчев се съмнява БСП, "Възраждане" и ИТН да ги подкрепят

От делото става ясно, че московските власти са се опитали да извършат вътрешна сделка по прехвърляне на собствеността на представителната сграда на руската столица в София.

Предишният собственик на имуществото е "Московски културно-делови център - Дом на Москва в София" ЕООД - българска фирма, контролирана от Москва. Тази компания се опитва да прехвърли имуществото директно на руска институция - Държавно Автономно Учреждение (ДАУ) на град Москва "Московски дом на съотечественика".

Защитата на руската институция твърди, че уставът на Москва изрично разграничава имуществото, което е собственост на руската столица от това, което е собственост на Руската федерация.

Сделката обаче е блокирана от Търговския регистър и руската страна е обжалвала пред Софийския градски съд. Съдът потвърждава на две инстанции, че имуществото на руската столица в България попада под санкциите на ЕС.

КОД предлага регистър на руските имоти и дружества у нас

КОД предлага регистър на руските имоти и дружества у нас

Предложението е с цел изпълнение на приетите санкции спрямо Русия

Съгласно окончателното решение на Софийския апелативен съд общината в Москва е юридическото лице, контролирано директно от Руската федерация.

В окончателния съдебен акт се посочва, че независимо от това, че Москва е град с федерално значение, тя е столица и част от Руската федерация.

По информация на представителството на Москва в София Домът на Москва в София се намира на гърба на Руската църква.Тя е построена преди 140 години като Руска императорска дипломатическа служба в столицата ни.

От 1917 г. до 1976 г., с кратки прекъсвания, това е била представителната сграда на Съветското посолство в София. През 2003 г. сградата е посетена от руския президент Владимир Путин.