Депутатите от парламентарната група (ПГ) на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова са изготвили законопроект за замразяването на руски имоти, собственост на санкционирани лица. Това става ясно от съобщение от пресцентъра на ДБ и публикация на Мирчев във "Фейсбук". Със законопроекта се предвижда също България да си върне санаторно-оздравителен комплекс (СОК) "Камчия" край Варна, който е собственост на правителството на град Москва.

Ивайло Мирчев и Надежда Йорданова очакват законопроектът да бъде подкрепен от цялата парламентарна група и от други политически сили, защото считат, че това е от първостепенен интерес за страната ни.

Румен Христов пита ще си върне ли държавата комплекс "Камчия"

Румен Христов пита ще си върне ли държавата комплекс "Камчия"

След като статутът му е потенциална заплаха за националната сигурност

Според Мирчев предприемането на такава законодателна инициатива е много закъсняло, особено предвид войната на Русия в Украйна. "Международни санкционни мерки в този смисъл са налице от 2014 г., като в отговор на неспиращата агресия на Русия се приемат и нови", посочва той. По думите на депутата е задължително да бъде приет конкретен закон в тази връзка, за да може България да изпълни задълженията си по прилагане на международните ограничителни мерки.

В разработения законопроект се предвижда също на интернет страницата на Министерството на външните работи (МВнР) да се поддържа публичен списък на санкционираните, за да се гарантират правата на трети лица.

Мирчев отбелязва също, че връщането на СОК "Камчия" и замразяването на имоти на санкционирани руски граждани у нас са приоритет на политическата формация, заявен още през 2023 г.

КОД предлага регистър на руските имоти и дружества у нас

КОД предлага регистър на руските имоти и дружества у нас

Предложението е с цел изпълнение на приетите санкции спрямо Русия

За News.bg народният представител уточни, че към момента законопроектът е предложен за обсъждане на парламентарната група и ще бъде внесен в Народното събрание (НС) в следващите дни. Той каза още, че гласовете на ПП - ДБ няма да са достатъчни за приемането му и за това ще бъде търсена подкрепа от всички формации в парламента. Ивайло Мирчев не уточни дали се предвижда по-конкретно сътрудничество с ДПС и лидерът на ПГ на Движението Делян Пеевски, който през ноември 2023 изпрати сигнал до компетентните органи по отношение на евентуални други имоти, обсебени от страна на Руската федерация. Мирчев обаче се съмнява законодателната инициатива да бъде подкрепена от БСП, "Възраждане" и "Има такъв народ" (ИТН).

Депутатът посочи също, че е извършено проучване за имотите на санкционирани руски граждани у нас и броят на тези обекти е голям. Той отказа да коментира какви са собствениците и дали сред тях има олигарси, като обясни, че след приемането на законопроекта ще трябва да се мине през Министерството на правосъдието (МП).

Мирчев няма информация какъв е актуалният статут на СОК "Камчия" и дали си плаща данъците комплексът, който през 2020 г. беше натрупал сериозни задължения от такси и налози, като в последствие започна изплащането им.