Лидерът на СДС Румен Христов е задал на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел в рамките на парламентарния контрол въпроса: "След като статутът и структурата на собствеността на санаторно-оздравителен комплекс "Камчия" край Варна би бил потенциална заплаха за националната сигурност на България, ще бъдат ли предприети действия от страна на правителството имотът да бъде върнат в патримониума на българската държава?"

Това става ясно от публикация на Румен Христов във "Фейсбук". Той изразява увереност, че ще получи добре обоснован удовлетворителен отговор през новата парламентарна сесия и че страната ни ще си върнем собствеността над черноморския имот. "Недопустимо е да има и един квадратен метър българска земя, която да е притежание на държава-агресор", категоричен е Христов.

Той припомня, че и преди повече от година отправи към външния министър в кабинета "Петков" Теодора Генчовска питане по отношение на националната сигурност във връзка със санаторно-оздравителения комплекс "Камчия" край Варна.

От партия КОД настояват да възстановим собствеността си над СОК "Камчия"

От партия КОД настояват да възстановим собствеността си над СОК "Камчия"

Пишат до премиера Кирил Петков и до прокуратурата

"Във въпроса си посочих, че в български медии се появиха публикации относно комплекса "Камчия", който е собственост на правителството на град Москва. Изнесени бяха притеснителни данни за намеренията на руската държава спрямо този имот", обяснява лидерът на СДС.

Той допълва, че комплексът е с територия от 470 хиляди квадратни метра, като площта му е по-голяма от тази на държавата Ватикана.

Христов посочва още, че през декември 2019 г. Съветът за национална сигурност на Москва обсъжда, в присъствието на президента Путин, преминаването на почивния комплекс "Камчия" в собственост на руската държава. По време на изслушвания в горната камара на руския парламент на външния министър Сергей Лавров е зададен следния въпрос от руски сенатори: "Не е ли време правителството да постави точка в този спор и да създаде на базата на "Камчия" руски хуманитарен център като основна чуждестранна културно-хуманитарна площадка за прокарване на нашите т.е. руски интереси в Европа?"

Сандов: Пясъците на Камчия са си изцяло български

Сандов: Пясъците на Камчия са си изцяло български

Притеснява се, че руският детски лагер в района може да бъде ползван за други цели

Румен Христов изтъква, че отговорът на Лавров е повече от притеснителен: "Съгласен съм, че това е уникален проект. Ако говорим за "мека сила", това е неин идеален образец в най-позитивен смисъл."

В питането си към Генчовска той споделя мнението си, че тези факти стават изключително актуални, в контекста на войната в Украйна и попитал защо руското правителство на такова високо ниво - президентът Путин и външният министър Лавров, обсъжда детски лагер в България. Лидерът на СДС пита още не е ли това предпоставка "меката сила" да се превърне в "твърда сила".

КОД предлага регистър на руските имоти и дружества у нас

КОД предлага регистър на руските имоти и дружества у нас

Предложението е с цел изпълнение на приетите санкции спрямо Русия

Той изразява и притеснение дали този имот, собственост на правителството в Москва, няма да послужи като повод руските завоевателни интереси да се насочат към българската част на Черноморското крайбрежие.

Тъй като не получил удовлетворителен отговор, още преди изказването на заместник-председателя на Долната камара на руската Дума Пьотр Толстой за дестабилизация на България с помощта на руски граждани, които имат имоти у нас и пребивават в страната, той задал отново въпроса, този път към Мария Габриел.

Снимка 628183

Източник: Фейсбук - Румен Христов