Незабавно да се предприемат мерки за възстановяване на собствеността на Санитарно-оздравителен комплекс "СОК Камчия" ЕАД обратно на България, както и да бъде опазен националният интерес. Това настояват в писмо до премиера Кирил Петков и до прокуратурата.

От партия "Консервативно обединение на десницата" предоставят на правителството и на прокуратурата документи. Според тях придобиването на собствеността върху капитала "СОК Камчия" ЕАД от Град Москва чрез Правителството на Москва, така и при последващите сделки, с които са прехвърлени български земи на "СОК Камчия" ЕАД е допуснато заобикаляне на императивните правила, установени в Конституцията, която в действащата към 2004 година редакция буквално е постановявала, че "чужденците и чуждестранните юридически лица не могат да придобиват право на собственост върху земя". 

Румен Христов пита заплаха ли е комплексът "Камчия" за националната ни сигурност?

Румен Христов пита заплаха ли е комплексът "Камчия" за националната ни сигурност?

Изнесени са притеснителни данни за намеренията на руската държава спрямо този имот

ървоначално чрез придобиването на регистрирано в страната търговско дружество, което притежава в активите си земя, както и извършените впоследствие сделки, с които висши представители на българската държава на ниво министър и областен управител, с ясното съзнание, че по този начин предоставят имоти във владението на представителите на политическата власт на Руската федерация в лицето на Правителството на Москва са прехвърляли собствеността върху българска земя, макар и опосредствано, на чужда държава. Следва да се подчертае, че посоченият случай излиза извън хипотезите, предвидени в Закона за собствеността (чл. 29), при които в много ограничени случаи се допуска чужда държава да придобие земя, най-често за изграждането на дипломатическо представителство, т.е. това законово изключение в случая е напълно неприложимо", се казва в искането на КОД.

Според експертите на партията има реална заплаха за сигурността и териториалната цялост на Република България, когато външният министър на Руската федерация Сергей Лавров заявява открито намерението на Кремъл пред руски депутати, правителството да превърне "СОК Камчия" в обект за използване на "мека сила" в България и Европейския съюз, както е видно от "Стенограма от изказване и отговори на въпроси на министъра на външните работи на руската федерация С. Лавров на "Правителствен час" в Съвета на федералното събрание на Руската федерация" Москва 23. 12.20 19 г. 

Сандов: Пясъците на Камчия са си изцяло български

Сандов: Пясъците на Камчия са си изцяло български

Притеснява се, че руският детски лагер в района може да бъде ползван за други цели

От партията изтъкват, че въпреки отразяването в медиите, нито ДАНС, нито Прокуратурата, нито българските правителства, нито депутатите ни до този момент са реагирали на тази нескрита заплаха за сигурността на Република България, документирана в стенограмите на Руската Дума.

Заобикалянето на закона по прави незаконни действия и по правилата на гражданското право се квалифицират като нищожни сделки. Само на това основание те не биха могли да породят каквито и да е правни последици, пише в становището на партията.

Това е мотивът им да искат от премиера и прокуратурата да предприемат незабавно необходимите правни действия.

Руската държава поиска комплекса „Камчия“, за да упражнява „мека сила“ върху ЕС

Руската държава поиска комплекса „Камчия“, за да упражнява „мека сила“ върху ЕС

Руският Съвет за сигурност се заема...

Прокуратурата на Република България да предяви иск по чл. 252, ал. 1, т. 4 от Търговския закон за прекратяване на дружеството "СОК Камчия" ЕАД доколкото същото очевидно преследва забранена от закона цел, а именно чужда държава да притежава земя в нарушение на Конституцията;

Правителството на Република България да предяви съответните искове за прогласяване на извършените сделки за нищожни на основание чл. 26, ал. 1, предл. второ от Закона за задълженията и договорите;

В писмата до Петков и до прокуратурата са приложени и документи:

  1. Решение от 12.05.2004 г. на Бургаски окръжен съд по ф.д.№ 1818/03 г.;
  2. Решение на Правителството на гр. Москва като Едноличен собственик на "СОК Камчия" ЕАД;
  3. Договор за продажба на недвижим имот, сключен на 27.10.2004 г. от Началника на Националното управление на горите;
  4. Договор № 3824-ДГФ, сключен на 18.01.2008 г. от Областния управител на Варна;
  5. Договор №РД54-13/28.03.2018, сключен от Министъра на земеделието. 
    Атлантици: Държавата да национализира „Камчия“, да не допускаме втори Крим!

    Атлантици: Държавата да национализира „Камчия“, да не допускаме втори Крим!

    Действията на Русия са антибългарски…