Сигнал до компетентните органи е изпратил председателят ПГ на ДПС Делян Пеевски по отношение на евентуални и други имоти, обсебени от страна на Руската федерация. В прессъобщението не се посочва точно до кои институции е изпратен сигнала, но се казва, че е насочен към "незабавно сезиране на прокуратурата и ДАНС".

Институциите трябва да установят собствеността на множество имоти, които са във владение на руската държава неправомерно - земи и сгради, и за които няма данни да имат дипломатически статут.

Делян Пеевски иска да се обърне внимание на редица медийни публикации, които осветяват механизмите за обсебване, като посочва конкретно разследването на Генка Шикерова от "Свободна Европа" - "Завладян неправомерно". Според депутата и председател на ПГ на ДПС има "обосновани предположения, че руската държава владее хиляди квадратни метра земи в България, сред които са обекти от значение за националната сигурност или граничещи с такива".

Като конкретен и фрапантен се посочва примерът със заградени над 11 хил. кв. м. в санитарно-охранителната зона на язовир "Искър" (който снабдява с вода София), за който няма документи за собственост, но се владение от Руската федерация.

МРРБ дири чия е Руската църква в София

МРРБ дири чия е Руската църква в София

Андрей Цеков на разговор при Сарафов

В сигнала си Делян Пеевски обръща внимание на прокуратурата и ДАНС, че всяко забавяне или нерешителност на българските власти по отношение на разрешаването на тези стратегически за страната ни въпроси от една страна нарушава обществения интерес, от друга страна създава предпоставки за развитие на опасни влияния, свързани с интересите на Русия.

"Затова е необходимо да бъдат предприети незабавно всички законови действия, с които да се защитят националният интерес и суверенитет", заключва в сигнала си Делян Пеевски.

Делян Пеевски дава и заявка, че като парламентарно представена партия ДПС ще използва всички способи, заедно с колегите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, за да разрешат законодателно проблема.

Пеевски, Борисов, Петков и Мирчев искат от главния прокурор проверка за Руската църква

Пеевски, Борисов, Петков и Мирчев искат от главния прокурор проверка за Руската църква

Проблемът е важен, а и има съмнение за извършено престъпление

В сигнала на Делян Пеевски не се споменава нищо за отдавна проблемния комплекс "Камчия" на Черно море, който официално е собственост на кметството на Москва и на Руската държава, но се знае, че не е плащал данъци от години.

Реално продажбата е извършена чрез серия от сделки при заобикаляне на конституционната забрана чужденци и чужди фирми да притежават територия в България. Голяма част от земята е продадена на безценица от държавата по време на правителството на т.нар. Тройна коалиция на БСП, НДСВ и ДПС, която управлява от 2005 до 2009 г. След това имотите са окрупнени през серия от сделки и прехвърляния, а окончателното споразумение между българската държава и кметството на Москва за изграждане на комплекса е одобрено през 2008 г. от правителството начело със Сергей Станишев.

Руската държава поиска комплекса „Камчия“, за да упражнява „мека сила“ върху ЕС

Руската държава поиска комплекса „Камчия“, за да упражнява „мека сила“ върху ЕС

Руският Съвет за сигурност се заема...