Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се захваща със собствеността на Руската църква в София. Това обяви ресорният министър Андрей Цеков пред журналисти, след като се срещна с изпълняващия функциите на главен прокурор Борислав Сарафов в Съдебната палата.

Той обясни, че в днешния ден МРРБ получили писмо от прокуратурата, които са направили изследване на фактите и обстоятелствата, свързани със собствеността на Руската църква. Понеже министърът на регионалното развитие е компетентният орган да упражнява правата на собственост на държавата, МРРБ са сезирани да предприемат действия по установяване на собствеността.

Материалите, свързани с казуса са около 4 папки с документи. Цеков ще се запознае с цялата фактология и ако има основания, ще предприеме съответните действия.

Цеков уточни, че преди да се заведе дело, трябва да се изследва цялата документация по темата за Руската църква и всички факти. Нека си свършим работата в МРРБ, всичко друго е въпрос на решение доколко един иск би бил вероятно основателен и на второ място на процесуална стратегия, но затова е твърде рано да се говори, коментира Цеков.

Той не каза дали очаква някаква реакция от Руската федерация по темата, но повтори началната си теза, че МРРБ са получили предложение от прокуратурата да прегледат фактите и обстоятелствата около собствеността на Руската църква. Поне месец ще трябва на МРРБ, за да се запознае с доказателствата и фактите за строежа на самата църква.

Виктор Малинов от Върховната апелативна прокуратура (ВАП) добави, че проверката за собствеността на Руската църква е мащабна. В хода на проверката са събрани ред материали и основното, на което е наблегнато до предложението на МРРБ е, че е съставен един констативен нотариален акт. От приложенията на констативния акт не се намира да е налице преодолян един дефицит на доказателства, че е налице правоприемство между бившето Руско царско дипломатическо агентство, което е лицето на тогавашната Руска империя и настоящото посолство на Руска федерация.

Установени са и други интересни факти - че през 1934 г. един български държавен орган, тогавашният министър на външните работи и изповеданията, се е разпоредил с Руската църква, като е възложил на свой служител да предаде зданието с принадлежности към него на Н. Пр. тогавашния софийски митрополит. След като църквата е пострадала от бомбардировките по време на Втората световна война, 2/3 от дължимите суми за възстановяването на църквата са в тежест на българската държава и само 1/3 в тежест на Съветския съюз. Не са намерени обаче документи, че от Съветска страна са изпълнени задълженията. Не са намерени доказателства не само за строежа на църквата, а само за възстановяването, но и затова, че не са изпълнени императивните изисквания на Закона за собствеността и виенската конвенция за дипломатическите отношения, обясни Малинов.

"Една държава придобива собственост на територията на друга държава със съгласието на приемащата държава, но няма такива решения на български компетентни органи. На базата на всичко това, след като е известно, че прокуратурата не може да направи изводи за правото на собственост, което да произведе правни последици, отчетохме функциите на министъра на регионалното развитие и благоустройството по ГПК и по Закона за държавната собственост. Предложихме от Върховната административен съд (ВАС) на главния прокурор, а той изготви предложение да сезира министъра с предмет да изследва всички предпоставки и главно направените от нас констатации за защита на вещно правните интереси на държавата", поясни Малинов.

Той допълни, че всички документи, обект на изследване на Руската църква идват от Държавния архив. Намерен е и така нареченият Крепостен акт, с който тогавашната софийска местна власт е дарила едно празно дворно място на Руското императорско дипломатическо агентство. Всички останали приложения не са налични и се унищожени. Затова се твърди, че е налице дефицит на доказателства относно правоприемството на Руската църква.

Малко по-късно от пресцентъра на ДПС разпространиха позиция на съпредседателя на ПГ Делян Пеевски, който тълкува оповестеното от прокурора като потвърждение, че са намерени доказателства, че Руската църква е собственост на българската държава.

Делян Пеевски заявява: "Очаквам министър Цеков незабавно да заведе дело за собствеността на храма. Като атакуват по съдебен път претенциите на руската държава към собствеността на църквата, българските институции ще защитят обществения интерес и храмът ще бъде отворен отново за хората."

Припомняме, че през септември България изгони трима руски духовници за шпионаж. Руският посланик у нас затвори храма "Св. Николай Мирликойски Чудотворец" с аргумента, че няма кой да води службите. Светските власти изказаха също само предположения по статута и начина на стопанисване на църквата, като само от Министерство на правосъдието заявиха, че собствеността трябва да се изследва по-задълбочено.