Министерство на правосъдието заявява, че установяването на собствеността върху т.нар. Руска църква не може и не става с изявление на Агенция по вписванията. Изисква се задълбочена проверка и анализ на нормативната уредба и на документи, които са извън Агенцията по вписванията, а от МП посочват, че трябва да се търси в Държавния архив и в Столична община.

В този смисъл въпросът за собствеността й не е в компетентността на Министерството на правосъдието и Агенцията по вписванията.

Министерство на правосъдието се позовава на извършената проверка в Службата по вписванията, където от 23.07.1997 г. е вписан констативен нотариален акт за собственост. Този констативен нотариален акт е съставен по молба на посланика на РФ въз основа на крепостен акт 11 от 07.11.1898 г., а самият крепостен акт не е публично достъпен. Той не се съхранява в архивите на Агенцията по вписвания, тъй като според законодателството след изтичане на срок от 100 години регистрите за гражданско и имотно състояние подлежат на предаване и държавно съхранение в отдел "Териториален архив - София".

В самия нотариален акт не е описано да са представени документи и доказателства по отношение на строителството и правоприемството между Руското царско дипломатическо агентство и Посолството на Руската Федерация, посочват още от Министерство на правосъдието.

Снимка 635255

Източник: БГНЕС

Припомняме, вчера бе обявено, че патриарх Неофит е назначил свещеници от София, които ще поемат обгрижването на Руската църква, като извършват обичайните богослужения, уведомен е и руския патриарх, но църквата остава затворена от страна на руското посолство в България. Причината - официално, че нямало свещеници, които да служат, а иначе експулсирането от страна на ДАНС трима руски граждани, сред тях и двама свещеници от храма, за осъществяване на действия в полза на Руската федерация.

Денков не знае дали Синодът може да влезе в Руската църква

Денков не знае дали Синодът може да влезе в Руската църква

Кабинетът готов да съдейства, ако това е в правомощията