От Министерски съвет днес съобщиха, че премиерът Николай Денков е в контакт със Светия синод на Българската православна църква по казуса с църквата "Св. Николай Мирликийски". Премиерът Денков е заявил готовността на държавата да съдейства за възстановяване на богослуженията в храма, "ако това е в нейните правомощия и Светият синод сметне за необходимо", пише в прессъобщението от МС.

Малко по-рано от Светия синод съобщиха, че Патриарх Неофит е назначил свещеници от София, които ще поемат обгрижването на Руската църква, като извършват обичайните богослужения.

Български свещеници поемат грижите за Руската църква в София

Български свещеници поемат грижите за Руската църква в София

Те са назначени лично от Патриарх Неофит

От митрополията посочват изрично, че действието следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект и с грижа за гражданите и че с него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони.

Патриарх Неофит също така е информирал за действията си главата на главата на руската църква патриарх Кирил. Пише и че се очаква се съдействие от руското посолство у нас, за да може храма отново да отвори врати.

Русия привика посланика ни заради "провокацията" с изгонените свещеници
Обновена

Русия привика посланика ни заради "провокацията" с изгонените свещеници

Експулсирането станало "под измислен предлог и кощунствена и оскърбителна форма"

С двете съобщения не става ясно всъщност чия собственост е т.нар. Руска църква в София и чия е отговорността за стопанисването на храма.

Държавната агенция ТАСС заявява, че посолството на Русия в България е официален собственик на храма и разполага със съответния нотариален акт.

В социалните мрежи днес се разпространява снимка на нотариален акт със заличени част от данните, който е за прехвърляне на собствеността на храма на Руската федерация на база дарение.

Снимка 635255

Източник: БГНЕС

Изгоненият от ДАНС у нас Васиан (Змеев) изказва съмненията си, че храмът "Св. Николай Мирликийски" ще бъде завзет, а след завладяването на храма, той ще бъде предаден като собственост на Българската православна църква. Васиан заявява, че храмът е построен със средства на Руската империя и император Николай II и е руска собственост. Той уточнява, че умишлено се смесват понятията "право на собственост върху сградата на храма" и "юридическото лице, което реално управлява имота". 

Васиан (Змеев) се страхува от завземане, насилие и "украинизация" у нас

Васиан (Змеев) се страхува от завземане, насилие и "украинизация" у нас

Митрофанова отрича патриарх Кирил да е получил писмо от патриарх Неофит