Васиан (Змеев) се страхува, че храмът "Св. Николай Мирликийски" ще бъде завзет. Това заявява пред "Русия 24", цитиран и от ТАСС, експулсираният от България руски духовник.

Опасенията му са, че след завладяването на храма, той ще бъде предаден като собственост на Българската православна църква. Васиан заявява, че храмът е построен със средства на Руската империя и император Николай II и в него винаги е съществувала руската църковна община. 

Васиан изразява възмущението си от случващото се у нас и задава въпрос "действително ли се случва това, "украинизация" на обществото, и опит по насилствен начин да се завземат храмове".

Днес посланикът ни в Москва Атанас Кръстин е бил извика в руското МВнР, където му е бил заявен решителен протест във връзка със случая, а пък и ТАСС не спестява недипломатичната заплаха, че тази "антируска провокация на българските власти ще се върне с неприятни последствия за София".

Реакцията на Васиан е директно и в отговор на "тревожната новина" за изказването на русенския митрополит Наум, който заяви, че Руската църква на практика е собственост на БПЦ. Според Васиан - храмът "Николай Мириклийски" е "исторически дипломатическата църква в центъра на София, построена към посолството на Руската империя"

Това е просто подготовка за фалшификация на факти и умишлено смесване на понятията "право на собственост върху сградата на храма" и "юридическото лице, което реално управлява имота, храма", каза архимандрит Васиан.

Припомняме, че нееднозначни са реакциите и на българските власти, включително и на Светия синод, който днес назначи свещеници, които да извършват богослужения в църквата, но поиска съдействие от руското посолство у нас.

Васиан обяснява, че през 30-те години на миналия век, когато "периодът е бил труден" и съветската власт е искала на направи от храма музей, българската общност там просто е управлявала оперативно имота, но не е била собственик на имота.

"Всички действия по отношение на Руската църква в София ще бъдат предприети в съответствие с решението на Руската православна църква. До момента не ни е известно патриарх Кирил да е получил писмо от патриарх Неофит, не знаем решението на Руската православна църква", каза за ТАСС и посланик Елеонора Митрофанова.

Посолството на Русия в България е официален собственик на храма и разполага със съответния нотариален акт, отбелязва ТАСС.

Русия привика посланика ни заради "провокацията" с изгонените свещеници
Обновена

Русия привика посланика ни заради "провокацията" с изгонените свещеници

Експулсирането станало "под измислен предлог и кощунствена и оскърбителна форма"

В социалните мрежи днес се разпространява снимка на нотариален акт със заличени част от данните, който е за прехвърляне на собствеността на храма на Руската федерация на база дарение.

Снимка 635255

Източник: БГНЕС