Върховният административен съд спря производството по делото срещу методиката за дялово разпределение на топлинната енергия в сгради - етажна собственост до произнасянето на Съда на Европейския съюз.

Делото е било образувано по жалби на няколко физически лица.

В хода на производството пред Върховния административен съд е било установено, че Районният съд в Асеновград и Софийският районен съд са отправили запитвания пред Съда на ЕС относно съвместимостта на българската правна уредба на топлоснабдяването с Директива 2011/83/ЕС/2/, както и с Директива 2006/32/ЕО83/ и Директива 2012/27/ЕС/4/.

Таксата "сградна инсталация" остава трън в очите на Манолова

Таксата "сградна инсталация" остава трън в очите на Манолова

МЕ си защитават променената формула

Европейският съд трябва да излезе със становище дали се допуска в сградите в режим на етажна собственост, топлоснабдени от районна отоплителна система, етажните собственици да са задължени да участват в разходите за отопление на сградата, въпреки че индивидуално не са поръчвали доставката на централно отопление и не го използват в своя апартамент.

Съдът трябва да се произнесе и по въпроса дали се допуска топлофикациите да искат стойността на употребената топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация в сгради - етажна собственост, пропорционално на отопляемия обем на имотите по проект, без да се взима предвид реално отдаденото количество топлинна енергия в обекта.

ВАС е на мнение, че тези въпроси са от съществено значение, поради което делото ще бъде възобновено след произнасянето на европейския съд.

Съдът на ЕС тълкува дали "такса сградна инсталация" е законна

Съдът на ЕС тълкува дали "такса сградна инсталация" е законна

Законно ли се начисляват сметки за непоискана доставка на топлинна енергия?