Общественият защитник Мая Манолова критикува новата формула за изчисление на таксата "сградна инсталация", която е заложена в проект на наредба на Министерството на енергетиката, пише БНР.

Според омбудсмана предложените от ведомството промени са козметични и не решават нито един от проблемите на абонатите на топлофикациите.

Една от промените в наредбата предвижда клиентите на топлофикациите вече сами да могат да определят дела на топлинната енергия за сградна инсталация в рамките на определен в наредбата диапазон - от 20 до 40%.

Така се изключва възможността потребителите да са зависими в това отношение от фирмите за топлинно счетоводство.

За Манолова таксата за сградна инсталация е несправедлива

За Манолова таксата за сградна инсталация е несправедлива

По думите ѝ становището на Европейския съд е разочароващо

"Някои ползват парно, други не ползват, така че техните интереси затова как да се определя сградна инсталация, са различни", коментира Манолова.

От енергийното министерство обаче не са на това мнение.

Според Иван Маринов, директор на Дирекция "Сигурност на енергоснабдяването" в МЕ, промените в наредбата са в интерес на потребителите - те защитавали хората.

Припомняме, формулата за изчисление на сградната инсталация бе отменена на първа инстанция от Върховния административен съд през април миналата година. До 16-и юни съдът трябва да се произнесе окончателно по казуса.  

ВАС отмени такса сградна инсталация

ВАС отмени такса сградна инсталация

Теменужка Петкова е осъдена да плати разноските по делото