Бургаският окръжен съд изслуша трима свидетели по делото на Пламен Дишков и Тодор Неделчев за убийството на Димитър Стаматов-Мастера. Двама от свидетелите, В.Х. и И.К. са работели като охранители на пострадалия Димитър Стаматов, третият свидетел е работел по време на инкриминираното деяние в чейндж бюро, съобщиха от прокуратурата.

Припомняме, Пламен Дишков-Кела е привлечен като обвиняем. На Тодор Неделчев е повдигнато обвинение за извършено престъпление.

14 години след убийството на Мастера, изправят Кела пред съда

14 години след убийството на Мастера, изправят Кела пред съда

Пламен Дишков, Тодор Неделчев, Бойко Стоянов

Пламен Дишков е обвиняем за това, че на 21 ноември 2002 г. в Бургас, в съучастие с Б. С. - извършител и Т. Н. - помагач, действайки като подбудител и помагач, умишлено умъртвил Димитър Стаматов. Убийството е извършено предумишлено и подбудителството се изразява в умишленото склоняване и убеждаване на Б. С. да извърши престъплението.

Помагачесгвото се изразява в набавяне на средства — суми в размер на около 3 000 лева, малокалибрена пушка, 5 патрона за визираната малокалибрена пушка, даване на съвети и указания на Б. С. за начина на действие при извършване на престъплението и за заличаване на следите след извършването му.

Тодор Н. е обвиняем в това, че на 21.11.2002 г. в Бургас, действайки като помагач, в съучастие с Б. С. - извършител и Пламен Дишков — подбудител и помагач, умишлено умъртвил Димитър Стаматов от Бургас.

Кела се прави на интересен пред върховните съдии

Кела се прави на интересен пред върховните съдии

В съда той влезе с прочутата маска на Вендета.

Убийството е извършено предумишлено и помагачеството се изразява в умишлено улесняване извършването на престъплението чрез набавяне на средства — на неустановена дата съхранява, предава и пренася оръжието - малокалибрена пушка с оптически мерник, 5 броя патрони с два пълнителя за гореописаната пушка на Б. С., както и че на 25.11.2001 г. предава на Б. С. сумата от 10 000 /десет хиляди/ щатски долара в левова равностойност - 19 745, 90лева.

В началото на днешното съдебно заседание, защитата на единия от обвиняемите - Пламен Д. отправи искане за отвод на представителите на държавното обвинение, а в последствие и на съдебния състав и заседатели. Бургаският окръжен съд намери и двете искания за неоснователни.

Съдебният състав изчете в заседанието днес показанията на първия разпитан свидетел - В.Х., направени от него по време на досъдебното производство от 27.11.2002 г. и 01.12.2002 г. Бяха изчетени и показанията на свидетеля, направени пред състав на Окръжен съд - Бургас, от 19.01.2004 г.

В.Х. е работил като лична охрана на Димитър Стаматов. Съдебната инстанция изчете и показанията на свидетеля, И.К., също охранител на пострадалия в инкриминирания период, направени в процеса на досъдебното производство, на 01.12.2002 и дадените показания пред състав на съда, от януари 2004 г.

На следващото съдебно заседание, което бе насрочено за 07 юни, съдът ще продължи с изслушване на свидетели по делото.

Припомняме, Пламен Дишков и Тодор Неделчев получиха присъди още преди 14 години, но Върховният касационен съд (ВКС) ги отмени. Мотивът е, че са нарушени правата им при защитата и възобнови съдебното производство.

Според "Флагман", след възобновяването Неделчев стана свидетел на прокуратурата. Двамата с Дишков бяха неразделни преди 15-ина години, но днес са врагове. Дишков дори осъди Тодор Неделчев за набеждаване.