Съдът не даде ход на делото за взривовете край "Петолъчката", съобщи БНР. Делото бе гледано в Ямболския районен съд.

Няма виновни за взривовете при "Петолъчката"

Няма виновни за взривовете при "Петолъчката"

Състав на Ямболския районен съд оправда двамата обвиняеми

Припомняме, че при експлозията на 5 юни 2012 година загинаха трима работници, нанесените щети се оценяват за над 60 млн. лева.

Съдебният процес ще продължи в края на март с изслушване на вещите лица и представяне на техническите експертизи. Вече са разпитани всички 60 свидетели по делото.

Подсъдими са собственикът на базата Десислав Делев, началникът на производството Иван Пеев и проектантът по взривните работи във фирмата Иван Табов.

Те са обвинени, че при изпълнение на договор с Министерството на отбраната са държали и работили с взривни вещества, но не са взели необходимите мерки за сигурност при тяхното унищожаване. Така се е стигнало до експлозията, довела до смъртта на трима души.

На 31 януари 2018 година окръжната прокуратура в Ямбол предаде на съд четирима за серията от взривове на "Петолъчката".

Делото по случая беше отлагано и подновявано няколко пъти. Въпреки това виновни за трагедията все още няма.

Съдът отложи делото за взрива край "Петолъчката"

Съдът отложи делото за взрива край "Петолъчката"

При него загинаха трима работници

На заседанието трябваше да бъдат представени пожарно-техническата и строително-техническата експертиза, но се оказа, че вещите лица не са се запознали с допълнително събраните по делото материали, не са чели и част от документацията, събрана още в досъдебното производство преди 2016 г. Новата дата за представяне на експертизите е 12 юли.

Обвиняеми по делото за взрива в базата за утилизация са собственикът на фирмата Десислав Делев, началникът на производството Иван Пеев и проектантът по взривните работи във фирмата Иван Табов.

Те са обвинени, че при изпълнение на договор с Министерството на отбраната са съхранявали и са работили с взривни вещества, без да вземат необходимите мерки за сигурност при тяхното унищожаване и така се е стигнало до фаталния взрив преди 7 години.

Всички над 60 свидетели вече са разпитани, разясни прокурорът Милен Божидаров.